Enoteka: Korlat Syrah

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Syrah
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Vinarija Benkovac
Lokacija: Benkovac/Dalmacija
Temperatura serviranja: 16-18stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: božićna pečenka
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 112 kuna (Cicibela, Rovinj)

Badel 1862 je institucija na našim prostorima u proizvodnji vina, jakih alkoholnih i bezalkoholnih pića. Probao sam skoro sva njihova vina iz premium linije i to su vrhunski proizvodi za koje ćete platiti "normalan novac". Meni je možda najdraži daruvarski Sauvignon bijeli, a također treba spomenuti liniju predikatnih vina iz Daruvarske vinarije. O plavcima s hvarskog položaja Ivan Dolac čuli smo mnoge lijepe priče, no posebna su priča vina s položaja Korlat.

Ova vinogradska pozicija kod Benkovca, na nekih 300 metara nadmorske visine i tlom s puno kamenja koji je, da bi se mogao posaditi vinograd, morao biti samljeven. Tamo su, na površini od oko 100 hektara, u 2003. i 2004. posađeni syrah, merlot i cabernet sauvignon. O njima brigu vodi vinarija Benkovac, u sastavu Badela 1862.

U svojim tekstovima do sada pisao sam o merlotu i cabernet sauvignonu, a danas bih s vama podijelio svoje viđenje Korlat syrah iz berbe 2010. Syrah kasnije dozrijeva tako da je berba bila u drugoj polovici rujna, te je nakon maceracije od desetak dana vino odležavalo u barrique bačvicama 12 mjeseci pa onda još tri mjeseca u boci, te onda pušteno na tržište.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju, s malo ljubičastim rubovima, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, no vinu obavezno treba velika bordoška čaša da bi se nadisao i prikazao u punom svjetlu. Kakvoća mirisa je fina, na nosu na prvu loptu dolazi nota kupine praćena s borovnicom, te onda dolazi i nota vanilije. U drugome naletu dolazi mi tamna čokolada pomiješana s notom kave i cedrovine te suhe šljive, pa nota duhana cigare, dakle vino ima bogatu kompleksnost.

Vino je suho, toplo i djelomično mekano mada ide prema mekanome, s druge strane djelomično je svježe, tanično s finim taninima i ukusno, te ga krasi robusno tijelo. Vino je uravnoteženo, izražene intenzivnosti u ustima te ga krasi lijepa trajnost okusa, a na retro okusu dolazi mi malo vanilije i borovnice.

Vino je fine kakvoće, lijepo se pije, te ga krasi harmonija i spremno je za trošenje mada ne treba žuriti, jer još u njemu ima nečega divljega. Preporučam ga s raznim mesnim jelima koja će u novogodišnjoj noći biti na vašim stolovima. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter