Enoteka: Kabola Unica

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Malvazija Unica
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vinarija Kabola
Lokacija: Momjan, Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: grdobina iz pećnice
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 95,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Kada je Marino Markežić toplog srpanjskog dana 2005. otvorio moderni vinski podrum s kompletnim sadržajima koji mu pripadaju, počela je nova era istarskog vinarstva. Sve dok lani njegov susjed Kozlović nije otvorio svoj prekrasni novi podrum koji je povezan sa starom vinarijom, Kabolin je podrum bio bez konkurencije u Istri. Da nije došla nesretna recesija, siguran sam da bi se još vinara odlučilo na gradnju suvremenih vinarija, no zasad će ipak lideri stolovati u okolici Momjana.

Imanje nije samo vinarija, već ima multifunkcionalnu namjenu te se mogu organizirati i razni eventi. Podrum Kabola danas na tržište plasira devet etiketa vina te izvrsno maslinovo ulje. Markežić je prvi od istarskih vinara počeo koristiti velike bačve od hrasta te su njegov trend kasnije slijedili i ostali vinari, što je dovelo do totalno novog stila istarske malvazije jer se pokazalo da velika bačva bolje paše ovoj sorti od malih barrique bačvica. Godišnje proizvodnja podruma je, ovisno o berbi, od 110.000 do 130.000 boca s otprilike 17 hektara vinograda!

Kabola malvaziju predstavlja u četiri etikete: baznu odležanu u bačvama od inoksa, "unicu" odležanu u velikim hrastovim bačvama i vrhunac istarske vinske scene malvaziju iz amfore!

Danas ću s vama podijeliti moje impresije o Malvaziji Unici, koja se u početku zvala Reserva. Grožđe dolazi s položaja koji se nalaze na laporastom ili flišanom tlu. Nakon berbe koja je bila početkom rujna, vino je maceriralo 48 sati te nakon fermentacije otišlo na jednogodišnje odležavanje u velike hrastove bačve napravljene od slavonskog hrasta, zapremine 4.000 litara.

Vino ima lijepu zlatnožutu boju s tamnijim rubovima, kristalno je bistro i gusto jer se kod vrtnje u čaši vrlo brzo zaustavlja, a i vinske suze su debele te se sporo spuštaju niz stjenku čaše. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je ugodan i fin. Prvo osjećam notu dima koji je pomiješan s notom vanilije, slijedi nota suhog bilja kao paprat, ali i notu gljiva, pa onda i malo suhih marelica te mendula, a kasnije se pojavljuje i mala nota bijelog papra.

Vino je suho, toplo, mekano, a s druge strane djelomično svježe, malo tanično te ukusno i mineralno, kao i punog tijela. Vino je uravnoteženo, možda mu ipak fali malo svježine, ali ima izraženu intenzivnost u ustima te je trajan u ustima. Ima lijepu notu kremoznosti koja ostaje u ustima, a u retro okusu se pojavljuje nota maslaca i mendule. Vino je jako fino te je harmonično i spremno za konzumiranje, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem 5-6 godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter