Enoteka: Joschuari Rot


Ime vina: Joschuari rot
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Eduard Tscheppe i Stephanie Tscheppe-Eselböck
Lokacija: Oggau/Burgenland
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjac na padelu
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 287,00 kn (Wine Searcher)

U rujnu 2006. godine pozvala me u Bratislavu Erste bank Austrija da prezentiram hrvatska vina na jednoj gala večeri. Put u Bratislavu vodio me preko Burgenlanda, a kod Eisenstadta smo krivo skrenuli i prošli kroz malo mjesto Oggau koje leži na obali Nežideskog jezera (Neusidler See).

Nedavno sam zahvaljujući svemoćnom Facebooku upoznao kolegu Zlatića, jednog od najboljih sommeliera u austrijskom dijelu Tirola, rodom iz Brčkog. On je bio "po bosanski" velikodušan te mi je poslao na kušanje malu selekciju njemu dragih austrijskih vina. Prvi od uzoraka koji smo kušali dolazi upravo iz ovoga maloga mjesta u Burgenlandu kroz koje sam davno prošao.

Eduard Tscheppe i Stephanie Tscheppe-Eselböck vlasnici su vinarije Gut Oggau, koju su kupili 2007. godine te naslijedili kvalitetne vinograde stare između 30 i 60 godina. Pristup u vinogradu je biodinamički te posjeduju međunarodni Demeter certifikat.

Vinograd ima 13 hektara, a sortiment je grunner veltliner i welschriesling od bijelih te blauefrankisch i zweigelt od crvenih, godišnja proizvodnja je oko 18.000 boca. Zanimljive i neobične etikete su oslikane likovima članova izmišljene obitelji, od adolescenata do najstarijih pa s njima uspoređuju svoja vina.

Danas bih vam predstavio vino Joschuari Rot koje je 100 posto blauefrankisch ili frankovka, a predstavlja ga lik jednog ozbiljnog čovjeka u 40-im godinama u punoj snazi. Vino je nakon berbe fermentiralo u betonskom tanku, a nakon maceracije od 6 tjedana, odležalo je 18 mjeseci u velikim 500-litrenim drvenim bačvama i betonskim spremnicima.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju s malo tamnijim rubovima, bistro je i gusto. U početku je malo zatvoreno, no dao sam mu veliku bordošku čašu i polako se počelo otvarati. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i sa svakim zavrtljajem čaše bolji. Na nosu mi se otvara nota borovnice, a kasnije se javlja i ribiz s malo vanilije, potom mi dolazi i nota mljevene kave te malo čokolade.

Kasnije dolazi i nota suhe šljive s malo zemljanih nota, a na kraju i malo dima. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane je svježe, djelomično tanično s finim taninima te ukusno, čak mineralno. Vino krasi srednje tijelo te je djelomično uravnoteženo, ima izraženu intenzivnost u ustima i dugu trajnost. Na after tasteu osjeća se malo maslaca. Vino je harmonično i u jako dobroj formi za pijenje. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter