Enoteka: Jameson

Ilustracija
Ilustracija

Ime pića: Jameson Irish Whiskey
Proizvođač: Jameson Distillery /Pernod Richard
Lokacija: Dublin / Cork / Irska
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Preporuka: s Guinnesom 
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 140,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Jedan od najpoznatijih destilata današnjice, koji ukupno čini trećinu svjetskih destilata, je viski. Riječ viski dolazi od keltskog izraza "Uisge beatha" i znači "voda života"! Viski ima sličnu povijest kao i ostali destilati, a povezan je sa samostanima i redovnicima.

Početak proizvodnje viskija veže se za Irsku negdje oko 1400. godine jer u spisima se spominje da je jedan redovnik 1405. umro od prekomjernog konzumiranja "vode života". Malo kasnije počeli su s destiliranjem i redovnici u Škotskoj, a sve ostalo je povijest. Za proizvodnju u početku isključivo se koristio ječam, a tek u 18. stoljeću počinju se koristiti pšenica i raž.

Danas se izvorni viski od ječma u Škotskoj naziva "malt whisky", a najcjenjeniji je tzv. single malt whisky. Viski se većinom destilira dva puta (neki i tri) u pot-still tankovima te se dobije tipični bezbojni destilat, koji odlazi na odležavanje u drvene bačve, na minimalno tri godine.

Prve drvene bačve koje su se koristile za odležavanje viskija su one u kojima su Englezi dovozili porto, šeri, rum, madeiru. Kada su se Irci i Škoti doselili u SAD ostala im je velika žeđ za viskijem, no tamo nije bilo dovoljno ječma i pšenice, ali je bilo puno kukuruza pa je tako nastao čuveni burbon, a whiskey je postao u wiskey.

Zbog toga što je prvi viski porijeklom iz Irske, danas bih s vama podijelio svoju impresiju jednog od najpoznatijih irskih viskija, a to je Jameson.

Jameson datira od 1780., kada je John Jameson osnovao destileriju u povijesnom Bow Streetu u Dublinu. Danas tvrtka proizvodi 48 milijuna boca godišnje te je Jameson daleko najprodavaniji irski viski na svijetu, a moderna destilerija nalazi se u mjestu Cork.

U svojoj ponudi imaju sedam etiketa različitih viskija, od baznoga s trostrukom destilacijom do najozbiljnijeg Jameson Rarest Vintage Reservea. Osobno sam kušao tri od sedam Jamesonovih viskija, a s vama bih podijelio svoje viđenje ovog "najnježnijeg" s trostrukom destilacijom.

On je odležavao tri godine u kombinaciji bačvi od šerija i burbona. Boja mu je tipična zlatnožuta, a javljaju se lijepe note cvjetnog mirisa s notama drva i vanilije te cimeta i karamele.

Ima lijepu ravnotežu okusa, a dominiraju note oraha i vanilije s dugačkim završetkom gdje dominira slatkoća šerija. Najbolja varijanta sljubljivanja Jamesona koju sam do sada probao bila je 2006. u Dublinu kada smo se Rizla i ja "opustili" u jednom tipičnom irskom pubu i pivo Guinnes presijecali Jamesonom. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter