Enoteka: Iznad oblaka

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Beyond the Clouds
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vina Elena Walch
Lokacija: Tramin, Alto Adige, Italija
Temperatura serviranja: 10-12 Celzijusa
Gastro-preporuka: škarpina u pećnici
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): oko 30 eura

Čest je slučaj da neka vina dobiju imena po filmskim naslovima ili povijesnim ličnostima. Danas bih vam predstavio jedno meni nepoznato vino koje mi je na kušanje donio gospodin Branko, zaljubljenik u dobra vina te sam mu na tome zahvalan jer se ovo vino ne može nabaviti na hrvatskom tržištu. Dakle, 1995. godine snimljen je film "Iznad oblaka" (Beyond the Clouds) s Johnom Malkovichem i Sophie Marceau u glavnim ulogama, a film se sastoji od četiri priče o ljubavi i laži.

Ovaj film je Elenu Walch, vinarku iz mjesta Tramin u talijanskoj pokrajini Trentino-Alto Adige inspirirao da napravi lijepo i jako dobro vino koje je kupaža većinom chardonnayja s dodatkom sauvignona bijeloga i traminca.

Walch je bila arhitektica, no udajom je ušla u čarobni svijet vina godine 1985. te je preuzela dva podruma Castel Ringberg i Kastelaz. S nedavnom kupnjom novih vinograda Walsch ima pod kontrolom 30 hektara vinograda, što je dosta za regiju kao što je Alto Adige jer se svi nalaze na padinama tako da je obrada teža nego kada su u dolini.

Alto Adige ili Sud Tirol je regija koja ima dosta sličnosti s Istrom jer je nekoliko puta u povijesti mijenjala države, tako da je u njoj većinsko stanovništvo austrijsko s vrlo velikim stupnjem autonomije te bi razvoj te regije mogao biti svojevrsni putokaz za mnoge Hrvatske regije koje isto imaju dobre izglede za kombinaciju turizma i agrara.

Nakon berbe grožđe se zajedno stavi na maceraciju u drvene bačve te nakon fermentacije ide na 10-mjesečno odležavanje u barrique bačvice te nakon punjenja u bocu još 10 mjeseci odležava prije puštanja na tržište.

Vino ima lijepu zlatnožutu boju, kristalno je bistro te djelomično gusto prema gustome. Miris je intenzivan i trajan, vrlo kvalitetan, no vino se malo sporije otvara pa ga treba malo pričekati u većoj burgundskoj čaši. Nakon desetak minuta vino se otvara te se iz čaše razvijaju note dima i vanilije, slijedi malo bazge i prezrelog bijelog voća, nota začina te livadnog cvijeća. Vino je suho, toplo i mekano s druge strane ima ugodnu svježinu, blago je tanično pa mineralno.

Vino ima puno tijelo, uravnoteženo je te intenzivna okusa, dosta trajno u ustima, na retro okusu je malo gorko. U ustima je kremasto i harmonično. Ima jako dobar potencijal starenja te je odlična pratnja ribi iz pećnice, pogotovo škrpina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter