Enoteka: Indijska kupaža


Kad posjećujete velike svjetske sajmove vina, jedna od najboljih stvari je to što ćete sigurno kušati egzotična vina koja nemate prigodu sresti svaki dan. Na ovogodišnjem Londonskom sajmu vina imao sam prilike kušati između ostalog i vina iz Indije.

Vinariju Mercury osnovao je 2006. godine poslovni čovjek Veral Pancholia koji je angažirao enologa Stephena Donnellya, čovjeka s bogatim europskim iskustvom proizvodnje vina. Vinogradi su pozicionirani u mjestu Ozar kao i moderna vinarija koja je napravljena po ISO i ECC standardima. Osim caberneta i shiraza, od sorti još imaju i sauvignon blanc te chenin blanc. Kapacitet vinarije je 200.000 litara vina koja su podijeljena u tri linije: Aryaa, Ex i Mex. Vinogradi rastu na plodnoj crvenoj zemlji u distriktu Nashik koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Indije stotinjak kilometara od višemilijunskog Mumbaija, te je važno spomenuti da u ovom kraju vlada suptropska klima.

Berba je bila u nekoliko navrata između polovice veljače i polovice travnja. Nakon berbe, vina se odvojeno maceriraju u bačvama od inoksa po 30 dana. Kasnije odležavaju također u bačvama od inoksa, ali se u njih dodaje čips od hrasta koji daje sličan efekt kao i odležavanje u hrastovoj bačvi, a zbog visokih suptropskih temperatura odležavanje u barriqu se izbjegava.

Nakon toga kupažiraju se u velikom tanku od inoksa još šest mjeseci te se pune u boce i nakon tri mjeseca dolaze na tržište. Od svih kušanih vina najviše mi se svidjela kupaža cabernet sauvignona i shiraza, što ću rado podijeliti s vama. Vino ima lijepu rubin crvenu boju s malo tamnijim rubovima, bistro je i djelomično gusto. Ima izraženu intenzivnost, no, svakako ga se mora dekantirati da bi se otvorilo. Kakvoća mirisa je dobra, a prvo dolaze note kupina te se onda otvara i nota šljive pomiješana s mentom.

Kasnije dolaze i note mljevene kave i cedrovine te čak i zemljani tonovi pomiješani sa začinima te jedna rijetka tercijalna nota gume.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano te ugodno pitko. Djelomično je svježe, ugodnih tanina te posjeduje neku neobičnu okusnost. Vino ima srednje tijelo, djelomično je uravnoteženo, intenzivno u ustima te djelomično trajno. Kakvoća je solidna, vino je harmonično, spremno za konzumaciju, zrelo te ne bi trebalo previše čekati da ga se potroši. (E. PERDEC)

Ime vina: Cabernet-Shiraz Reserve

Godina berbe: 2007.

Proizvođač: Mercury Winery Pvt Ltd

Lokacija: Nashik/Indija

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: ljetni grill

Ocjena: 8,5/10

Cijena (mpc): 70 kn


Podijeli: Facebook Twiter