Enoteka: Ilocka Frankovka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Frankovka
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Ilocki podrumi
Lokacija: Ilok, Podunavlje
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: ilocki cevap
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 55,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Ilok je gradic na samom istoku Hrvatske uz obale Dunava, s druge strane je ravni Srijem. Talijanska obitelj Odescalchi koja je Ilok dobila na upravljanje od pape Inocenta XI. (1652. godine) za zasluge u borbi protiv Turaka, najzaslužnija je za razvoj vinogradarstva na prostoru Iloka i njegovog nadasve poznatog ilockog traminca.

Kako sam u jednom od prethodnih brojeva pisao o ilockom tramincu, danas cu se osvrnuti na frankovku. Grožde za ovo vino raste na položajima Vukovo i Principovac što se nalaze na lijepoj uzvisini iznad grada sa prekrasnim pogledom koji seže od Vukovara pa do Novog Sada.

Ilocki podrumi su za vrijeme Domovinskog rata prošli razdoblje okupacije od 1991. do 1997. godine kada su u mirnoj reintegraciji vraceni pod u Hrvatsku. No, nakon ponovnog preuzimanja posjeda svi vinogradi morali su se obnoviti i regenerirati jer su za vrijeme okupacije bili zapušteni i devastirani. Danas Ilocki podrumi imaju svojih 370 hektara nasada a još 300 u kooperaciji, vecina vinograda nalazi se na praporastom tlu koji ima dobru propusnost slicnu istarskoj crvenici.

Grožde za ovu frankovku brano je pocetkom rujna, nakon maceracije i fermentacije vino odležava u kombinaciji inox posuda te malih barrique bacvica i velikih drvenih bacvi u razdoblju od 12 mjeseci. Nakon toga kupažira se u inoxu te prije puštanja na tržište još tri mjeseca provede u boci.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i gusto s tamnijim rubom i lagano granatnim notama. Pošto je vino staro nekoliko godina dobro bi ga bilo dekantirati ili pustiti malo duže u caši jer na pocetku bude malo zatvoren. Intenzivnost mirisa je izražena te dosta fina.

Dolaze mi zacinske note na koje se nadovezuje suha šljiva, pa džem od kupine. Nakon nekoliko minuta pojavljuje se i nota dima pa na kraju i malo vanilije. Vino je suho, djelomicno toplo, mekano, svježe je, djelomicno tanicno i ukusno. Na retro okusu dolazi nota bobicastog voca i malo gorcine poput gorke cokolade.

Vino ima srednje tijelo te je uravnoteženo, intenzivnog okusa i trajno u ustima. Ima finu kakvocu, harmonicno je i

spremno za konzumaciju s tradicionalnm jelima od mesa kao što je primjerice ilocki cevap. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter