Enoteka: Ice Impérial

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Moët Ice Impérial
Godina berbe: Više berbi zajedno
Proizvođač: Moët & Chandon
Lokacija: Reims, Francuska
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: noćna zabava
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 360 kn (Cicibela Rovinj)

Moderna vremena donose nove trendove koji pokušavaju srušiti neke tabue koji su kroz povijest nametnuti, a jedan od bitnih zadataka je neka klasična pića približiti mlađoj publici koja je dobar potrošač, ali ne želi robovati uzancama koje su se tradicionalno vukle kroz stoljeća. Prva takva promjena je da se francuski Cognac, ipak može piti s ledom ali i rashlađen na -20 stupnjeva.

No zadnji lanjski hit koji je proizašao iz moćnog imperija Moet & Hennessy je šampanjac koji se pije s ledom, a to je Moet Ice Impérial. Šampanjac koji su marketinški stručnjaci približili mlađoj publici još je uvijek hit u mnogim klubovima diljem svijeta. Moet Ice Imperial, prvi i jedini šampanjac posebno stvoren kako bi se u njemu moglo uživati tako da ga natoči u čašu s ledom.

Proizvođač je pomno odabrao omjer među šampanjskim sortama tako da je stvoren jedan izvrstan asemblaž ili mješavina u omjeru Pinot Noir (40-50 posto) u kojoj pinot daje intenzivnu voćnost, kao i strukturu tijela. Pinot Meunier (30-40%), daje punoću i mesnatu teksturu, za bogatstvo okusa, dok Chardonnay (10-20%) daje osvježavajući završetak.

Neprovreli šećer koji se kreće oko 50 g na litru bit će ipak malo razrjeđen kockama leda te će ovom nektaru dati lijepu zaokruženu slatkoću. Vino ima lijepu zlatno žutu boju s jantarnim rubovima, kristalno je bistro te ima lijepu i bogatu perlažu. Na mirisu dominira tropsko voće u obliku manga, guave pa se onda javlja i nektarina dok se kasnije pojavljuje i nota šumske jagode te maline.

Vino je slatko, djelomično mekano ali ima lijepu svježinu te lijepo trajanje u ustima, djelomično je uravnoteženo jer mu ipak slatkoća prevladava u okusu no u kombinaciji s tri-četiri kocke leda poslužen u većoj bordoškoj čaši izvrsno je osvježenje, a može se poslužiti i uz neke voćne dodatke kao što su menta, limeta ili grejp, no lijepo se slaže i sa svježim jagodama i malinama.

Pravi pogodak za osvježenje na nekom ljetnom partiju je upravo ovakav tip šampanjca. Ovaj pokušaj da se jedno ekskluzivno piće približi mlađoj publici je itekako uspio te možemo očekivat da će se i druge šampanjske kuće odlučivati na slične korake. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter