Enoteka: Hercegovačka Žilavka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Žilavka
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Vinarija Vukoje
Lokacija: Trebinje, Hercegovina
Temperatura serviranja: 10-12 Celzija
Gastro-preporuka: pastrva sa žara
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): oko 90,00 kn (Cicibela Rovinj - na upit)

Vinarija Vukoje iz Trebinja u posljednjih se pet godina pozicionirala u jednu od ponajboljih BiH vinarija, a dolazi iz vinogradarskog kraja u kojemu su kvalitetni temelji vinarstva postavljeni još za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Vinarija sustavno djeluje od 1982. godine te je poznata po svojem izvrsnom vrancu, ali i žilavki, a odnedavno ima i prvi bosanskohercegovački pjenušac. Još mi se ponekad zna desiti da me stari gosti, pogotovo Nijemci upitaju za žilavku, koja je za vrijeme bivše Jugoslavije bila jedna od najpopularnijih bijelih sorti na ovim prostorima.

Podrum je osnovao Zoran Obren Vukoje, a polako ga nasljeđuje sin Radovan, dok majka Snežana vodi obiteljski restoran Košuta. Podrum Vukoje danas obrađuje 22 hektara vinograda, stoga bih vam danas iz njega predstavio žilavku iz berbe 2010. za koju grožđe dolazi s lokaliteta Carski vinogradi koji se nalaze na mikrolokaciji Ušće, oko deset kilometara od Trebinja, na ušću dvije rijeke - Trebišnjice i Sušice.

Zanimljivo je da je ova mikrolokacija još za vrijeme Austro-Ugarske proglašena jednim od najboljih položaja za uzgoj žilavke te je tamo podignut nasad od dva hektara vinograda nazvan Carski vinogradi. Vinogradi se nalaze na blagoj padini i 300 metara nadmorske visine, a prevladava pjeskovito tlo.

Obnovom vinograda i prvom berbom 2007. podrum Vukoje je započeo novu eru žilavke na tim prostorima. Berba je bila krajem mjeseca rujna, maceracija je trajala 16 sati, a onda je osam mjeseci slijedilo odležavanje 75 posto vina u bačvama od inoksa te 25 posto vina u barrique bačvicama.

Nakon kupažiranja u velikom inoksu vino je pred puštanje na tržište još tri mjeseca odležalo u boci. Posjeduje lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro te djelomično gusto, uz izraženu intenzivnost mirisa i vrlo fine kakvoće.

U mirisu prvo primjećujem lijepu notu agruma u obliku narančine kore, potom slijedi nota zrele kruške ili čak dunje, čak i malo breskve. Sljedeći nalet je nota vanilije od drva te nota aromatičnog bilja koje raste uz morsku obalu. Vino je suho, djelomično toplo te mekano. S druge strane je djelomično svježe, dok je mrvica tanina ostala od bačve te ga krasi lijepa mineralnost koja ima elemente slanosti.

Vino je uravnoteženo, u ustima ima djelomično izraženu intenzivnost te je trajno, a u after tasteu navire mi lagana nota maslaca. Vino je harmonično te u zrelom stanju i može trajati još barem dvije-tri godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter