Enoteka: Hennessy - francuski konjak irskog legionara


Enoteka: Hennessy - francuski konjak irskog legionara

 

Cognac je regija koja se nalazi sjeveroistočno od Bordeauxa, a susjedna joj je regija Armagnac, vječiti njen oponent u proizvodu koji obje rade jako dobro, a to je destilat od vina. U Cognacu se za dobivanje bijelog vina koje se kasnije destilira koristi sorta grožđa ugni blanc, kod nas poznata kao trebbiano. To je grožđe iz kojega dobivamo vina s visokim kiselinama, a malim šećerima, ali ima odličnu rodnost. Nakon berbe i fermentacije, krajem listopada pristupa se destilaciji tog vina, sličnoj našoj domaćoj destilaciji kada kuhamo rakiju. Jedina je razlika što oni rade dvostruku destilaciju, ne bi li dobili veće alkohole.

Nakon destilacije dobiva se bazna rakija ili eaux-de-vie, koja ide u odležavanje u hrastove bačve zapremine oko 250 litara. Oko 90 posto svih destilata ostaje u drvenim bačvama oko 50-60 godina, a potom ide u staklene bocune te u njima ostaje i više od 200 godina. Kuća Hennessy lider je na tržištu konjaka jer proizvodi više nego svi ostali zajedno. U svome vlasništvu ima 200 ha vinograda, a za ostalo otkupljuju baznu rakiju. Vinogradi su podijeljeni u pet zona, a najbolji se nalaze u zoni Borderies te Grand Champagne i Petite Champagne.

Ovu kuću utemeljio je 1765. godine irski legionar Richard Hennessy, koji se kao vojnik borio na strani Francuza. Generacije Hennessyja su nadgledale posao, no od 1971. udružili su se s Moet Chandonom te stvorili brend Moet Hennessy, da bi se 1987. udružili s Louisom Vuittonom te ušli u brend LVMH (Louis Vuitton in Moet Hennessy).

Vama bih danas od široke palete Hennessyja predstavio Cognac XO, koji na hrvatskom tržištu već dugo ima najbolji omjer cijene i kvalitete. Ovaj konjak mješavina je oko sto različitih eaux-de-viea u dobi između 10 do 70 godina. Dugo ga je familija Hennessy davala samo svojim gostima na posjedu Chateau de Bagnolet, no kasnije je pušten i u komercijalnu prodaju. Boja mu je duboko oker, vrlo je gust, a na nosu dominira voće te začini. Potom se osjeti nota vanilije koja se dobije od odležavanja u drvu. Na okusu je mekan i nježan te elegantan i kompaktan, a okus traje dugo. Na after tasteu se ponovno javlja vanilija te malo cimeta. Ovaj konjak će vam izvrsno odgovarati uz cigaru ili kao dobar digestiv, a kako ćete ga konzumirati, s ledom ili bez leda, ostaje na vama, jer meni je dobar u obje varijante. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter