Enoteka: Grüner Veltliner Smaragd


Austrijska vina

Ime vina: Grüner Veltliner Smaragd

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Weingut Josef & Georg H?gl

Lokacija: Wachau, Austrija

Temperatura serviranja: 10-12 stupnja Celzija

Gastro preporuka: tjestenina s kapesantama i crnim tartufom

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 20,00 eura (www.weinco.at)

Grüner Veltliner Smaragd

U zadnje vrijeme kušao sam mnogo finih bijelih vina no nekako se nakon malvazije uvijek volim vratiti starom dobrom grüner veltlineru. Nikad nisam krio svoju ljubav prema ovoj sjajnoj sorti grožđa te kad ga pijem sjećanja me uvijek vrate u prekrasni krajolik Kamptala, Kremstala i nadasve Wachaua. Zahvaljujući mnogim vezama s Austrijom redovito dobivam koju bocu dobrog veltlinca, a nedavno je supruga Karin od dragih austrijskih gostiju na poklon dobila bocu vrhunskog grüner veltliner Smaragd iz vinarije Högl, koju vode otac Josef i sin Georg, a nalazi se u zaseoku Viessling u sastavu mjesta Spitz ad Donau. Lani smo Karin i ja posjetili ovaj lijepi kraj te smo nakon posjete mjestu Dorstein i najvećoj vinariji u kraju Domaine Wachau tražeći sjajan restoran Hofmeisterei Hirtzberger, zapravo došli do mjesta Spitz u čijoj se neposrednoj blizini smjestila ova vinarija. Ovo prekrasno vinogorje uz vijugavi Dunav najbolje položaje ima na terasama, koje se strmo spuštaju prema toku te opjevane rijeke. Godine 1983. osnovana je udruga "Vinea wachau Nobilis Districtus", nešto slično kao naš IQ znak kvalitete. Zadatak ove udruge je da točno definira tipove veltlinaca, koji se pak označavaju nazivima: Steinfeder, Federspiel, i kao najveća kvaliteta Smaragd, koji se u početku zvao Honigvogel. Kako su redom navedeni idu od lakših vina poput Steinfedera prema punim i robusnim do Smaragda. Dakle, danas ću s vama podijeliti svoje viđenje Smaragda iz berbe 2015., vinarije Högl, koja uz Grüner Veltliner radi i jako dobar rizling, žuti muškat, sauvignon bijeli i chardonnay. Vino krasi sjajna slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, mada mu treba malo duže da se otvori. Prvo mi na nos dolazi bijelo voće u obliku zrele žute jabuke potom se javlja i malo ananasa te breskve. Onda dolaze interesantne začinske note kima i bijelog papra, dakle kompleksnost miris je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a sa druge strane krasi ga dobra svježina i ugodna mineralnost tipična za Wachau te srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost je postojana s breskvom na after tasteu. Vino je harmonično, u dobrim uvjetima čuvanja može živjeti još barem pet godina. Lijepo se pije, a ja sam ga sljubio s tjesteninom s kapesantama i crnim tartufima.

Istarska vina i Michelinove zvjezdice

U ponedjeljak 10.10 održan je do sada jedan od najboljih eno-gastro seminara u Istri, nazvan "Istria Gourmet Festival" koji je imao podnaslov "Zvijezde stižu u Istru". Ekipa iz Turističke zajednice Istarske županije na čelu s eno-gastro magom Denisom Ivoševićem napravila je sjajan posao. Sam događaj organiziran je uz logističku pomoć Maistre, a sastojao se od dnevne masovne varijante koja se odigrala u ex TDR-u u centru Rovinja, gdje je održan niz sjajnih predavanja te kasnije pet izvrsnih perfomansa istinskih kuharskih zvijezda. Svoje show-cookinge su održali redom Niko Romito koji ima tri Michelinove zvjezdice pa Lionello Cera, Nicola Portinari te Emanuele Scarello koji imaju po dvije zvjezdice, a zadnji je bio susjed iz Vipavske doline, Tomaž Kavčić, koji nažalost nema zvjezdicu samo zato što se ovaj vodič još nije pojavio u Sloveniji. Na predavanjima koja su počela u 10 sati izjutra te završila poslije 16 sati bilo je preko 400 posjetitelja koji su iz prve ruke mogli čuti mnogo kvalitetnih stvari iz svijeta visoke gastronomije

i hoteljerstva te pogledati neke novitete iz eno gastro industrije u organizaciji Larise i Tonina iz Radina R. A na večer su ovi vrsni chefovi u četiri rovinjska restorana napravili gala večere za probranu publiku koja je bila voljna izdvojiti od 900 kn (Adriatic, Lone, Barba Danilo) do 1300 kn (Monte Mulini) za večeru uz birana istarska vina. Osobno me je upravo ovaj detalj zaintrigirao, jer još nikad se istarska vina nisu u jednu večer našla sljubljena s uracima takvih majstora. U najluksuznijem restoranu "Wine Vault" kuhao je chef Niko Romito iz Ristorante Reale koji ima 3? a uz njegovo jela sljubljena su vina vinarije Kozlović. Chef Lionello Cera iz Antice Osteria Cera kuhao je u hotelu Lone, a njegova su jela pratila vina vinarije Kabola. U igri je bio i jedan od trenutno najpopularnijih rovinjskih privatnih restorana, Barba Danilo kojeg vodi Sandi Zović, a za njegove goste kuhao je chef Emanuele Scarello iz restorana Agli Amici, koji je svoja jela sljubio s vinima vinarije Degrassi. I kao zadnji je Brasseri boutique hotela Adriatic koji je ugostio chefa Nicolu Portinaria iz restorana La Peca te su uz njegova jela bila poslužena vina vinarije Clai. Osobno sam bio prisutan na večeri u Adriaticu i mogu s vama podijeliti svoje impresije o sljubljivanju vina Clai s kreacijama chefa Portinaria. Kao aperitiv poslužen je Claiev pjenušac brut natur, o kojem ste nedavno čitali na ovim stranicama, koji je gastronomski pratio i couvert te hladno predjelo servirano u staklenci a zvalo se je "Zemlja i njezini plodovi" sastavljen od crnog tartufa, mrkve, gomolja, kreme od krumpira i pečenih sojinih klica. Ta je kombinacija sljubljivanja vina i hrane bila jako dobra, ocjena 4/5. Drugi slijed bio je sjajan, jer nam je poslužena carbonara na jedan drukčiji način, s kapesantama i bijelim tartufom uz što je serviran cuvee ottocento bijeli, koji je izvrsno pratio ovu moćnu i kremastu carbonarau, ocjena sljubljivanja 4/5. Potom nam je serviran neobičan rižoto pripremljen s kvascima bellaguardia te je na sebi imao sve okusne elemente: kiselo, slatko, slano, gorko i ljuto, a uz to je poslužena malvazija Sv. Jakov, koja je možda bila malo pre jaka za ovaj relativno nježan rižoto, ocjena sljubljivanja 4/5 .

Potom je stiglo glavno jelo koje se sastojalo od jelena pohanog u smjesi od bilja s karameliziranom dinjom i malo tartara od jelena te par lisićarki uz što je poslužen Claiev Brombonero refošk što je bila fantastična kombinacija, ocjena, čista petica, 5/5. Kao pred deset poslužen je gel od crvenog vina sa sladoledom od lovora i smokve te na kraju kao desert izvrstan mousse od čokolade "Carupano" sa slanom liquiriziom i marakujom uz što je serviran Claiev Tasel, koji se oduvijek ljubi sa čokoladom, ocjena 5/5. Dakle zaključak je da su vina Giorgia Claia izvrsno pratila cijeli slijed chefa Portinaria što i nije neka novost, jer je Giorgio već sa svojim vinima prisutan u restoranima sa svim Michelinovim zvjezdicama.

Piše Emil PERDEC

 

 


Podijeli: Facebook Twiter