Enoteka: Grüner veltliner iz Langeloisa

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Grüner veltliner
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Weingut Bründlmayer
Lokacija: Kamptal/Austrija
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: rižoto sa škampima 
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 161,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Kada sam s kolegama iz hotela Monte Mulini 2008. bio na studijskom putovanju po Austriji, jedno od odredišta bilo je i simpatično mjesto Langelois koje se nalazi u srcu Kamptala, vinogradarske regije u austrijskoj saveznoj državi Niederösterreich. Terroir je ovdje posebno  izražen, jer  tlo, nagib i sunce sve u jednome omogućuju da se u Kamptalu proizvode izvrsni gruner veltlineri te jako dobri suhi rizlinzi.

Oko grada Langenlois, vinogradska zona Kamptal okružuje rijeku Kamp koja je sjeverni pritoka Dunava. Vinogradi leže na jugozapadnim terasama uz obale u sjevernom dijelu doline rijeke. Poput svojih južnih susjeda Wachaua i Kremstala, na Kamptal utječe i topla Panonska nizina na jugoistoku, ali i hladniji utjecaji iz Waldviertela na sjeverozapadu zemlje. Odličan odnos između toplih dana i hladnih noći, daju grožđu vremena da se ohladi tijekom noći. Ove dnevno-noćne razlike pomažu grožđu da stekne fine arome i ugodnu svježinu koja se kasnije očituje u vinu.

Jedan od najboljih proizvođača vina iz Langeloisa je Willi Bründlmayer čija su vina na hrvatskom tržištu prisutna već desetak godina. Ako vas put nanese u ovo lijepo malo mjesto, sva Bründlmayerova vina možete kušati i u njihovom restoranu u središtu mjesta. Ovaj podrum ima nekoliko etiketa vina koje ističem: grüner veltliner "Lamm" iz 70-ih godina starih vinograda, odličan suhi riesling, te osnovni grüner veltliner iz mlađih vinograda.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje ovog zadnjeg vina iz berbe 2012. Grožđe je brano sredinom rujna na višim i nižim terasastim položajima u okolici Langeloisa, nakon fermentacije vino je odležavalo isključivo u inox bačvama na vlastitim kvascima osam mjeseci. Nakon punjenja još je šest mjeseca provelo u boci prije puštanja na tržište.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju s zelenkastim odsjajem, kristalno je bistro i djelomično gusto. Miris je intenzivan i fin te na prvu dolazi nota žute jabuke te manga, kasnije se javlja i lijepa cvjetna nota, onda i mala nota lješnjaka te rabarbare, dakle miris je kompleksan.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane ima vrlo lijepu svježinu i odličnu mineralnost te srednje tijelo. Uravnoteženo je te ima izraženu intenzivnost okusa i trajnost te finu kakvoću. Vino je spremno za konzumaciju, te je harmonično. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter