Enoteka: Graševina Belje

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Graševina Belje
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vinarija Belje
Lokacija: Kneževi vinogradi / Hrvatsko Podunavlje
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: plata baranjskih narezaka
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 52 kuna (Velpro)

Bivši PIK Belje, koji danas nosi naziv Belje d.d., je tvrtka koja ima 300-godišnju tradiciju proizvodnje hrane i vina te pod svojim upravljanjem ima 20.000 hektara obradivih površina. Od 2005. godine nalazi se u sastavu koncerna Agrokor te od tada počinje povratak staroga sjaja tog moćnog kombinata.

Ja bih se danas osvrnuo na vinski dio Belja koji površinski pokriva samo tri posto ukupnih površina, dakle 600 hektara vinograda. Agrokor je nakon preuzimanja Belja uložio oko dvije milijarde kuna u cijeli projekt, a u vinski dio oko 150 milijuna. Danas je vinski podrum Belje jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe.

Kapacitet podruma je osam milijuna litara vina, no sada rade s otprilike pola kapaciteta jer se još uvijek nasadi obnavljaju. No, u vinskome biznisu proizvodnja i punjenje u boce ne bi imale smisla bez dobrog plasmana robe na tržište pa je s berbom 2011. napravljen kompletan redizajn vinske priče Belja. Za ovaj zahtjevan posao angažirani su vrlo poznati stručnjaci u ovom poslu: mag. vinskog marketinga Tony Hodges i vinski pisac Oz Clark.

Imao sam priliku družiti se s njima na ručku u Agrolaguni 1. svibnja ove godine te izbliza saslušati njihove ideje o novoj priči koju rade za vina Belje. Prvo što su promijenili već s berbom 2011. je stilistika vina, graševina im je sada puno pitkija i dosta slična malvazijama. Sljedeći korak je da ih se makne iz slavonskih-baranjskih okvira te ih vezuju za Podunavlje, što je u Europi puno poznatije. Te onda povijesno povezivanje s princem Eugenom Savojskim koji je nekada bio gospodar ovih prostora pa priča tako dobiva i neizbježni turistički aspekt.

Danas ću s vama podijeliti moje viđenje vrhunske mlade graševina iz berbe 2012. Vino ima zelenkastožutu boju koja se u nijansama preklapa sa slamnatožutom, što nam odmah otkriva da je berba bila u toploj godini, kristalno je bistro, djelomično gusto prema gustome. Intenzivnost mirisa je izražena, a sam miris je fin i elegantan te jako kvalitetan.

Prvo mi dolazi bijelo voće u obliku jabuke, zatim breskva, a na kraju se javljaju i travnate note. Vino je suho, djelomično toplo, ali ide prema toplome, djelomično mekano, a s druge strane svježe te mineralno. Ima puno tijelo, uravnoteženo je i intenzivno u ustima te ima solidnu trajnost. Kakvoća vina je fina, lijepo se pije, harmonično je, na after tasteu ima malo gorčine i nota prezrelog voća. Vino je u odličnoj formi za trošenje te može potrajati barem još dvije godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter