Enoteka: Grappa di Sassicaia


Ime pića: Grappa di Sassicaia
Proizvođač: Destelirija Polli
Lokacija: Bassano del Grappa/Italija
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: digestiv uz cigaru
Ocjena: 9,1/10
Cijena (mpc): 515 kn (Cicibela Rovinj, na upit)

Destilerija Poli osnovana je 1898. u mjestu Schiavon, u blizini pitoresknog gradića Bassano del Grappa, u samom srcu Veneta.

Osnovao ju je Giobatta Poli, koji je strast za rakije naslijedio od  svog oca Titta.

Inovator i poduzetnik, Giobatta je postavio snažne temelje za modernu destileriju koju je njegov sin Toni Poli unaprijedio i sa svojom velikom kreativnom energijom i vještinom postavio visoke standarde u proizvodnji rakija. Danas posao vode Tonijeva djeca: Jacopo, Giampaolo, Barbara i Andrea, te održavaju svjetski ugled ove tvrtke koja je postala sinonim za rakije iznimno visoke kvalitete.

U mjestu Bassano del Grappa, ispred povijesnog drvenog mosta "Ponte Vecchio", Poli destilerija otvorila je "Poli Grappa muzej", gdje se na jednom mjestu može vidjeti povijest destilacije kao i povijest rakije cijeloga svijeta. Sirovina koju Poli destilerija koristi za dobivanje svojih grappa je svježa komina grožđa koju otkupljuju iz područja koje varira oko Bassano del Grappa na brdima oko mjesta Marostica i Breganze, terena koji su poznati po uzgoju vinove loze i proizvodnji rakija.

Destilerija se sastoji se od kotlova koji su u potpunosti izrađen od bakra, kao u prošlim vremenima. Danas proizvodi oko 50 različitih artikala destilata a mene je zaintrigirala jedna posebna grappa te bih rado podijelio njeno kušanje s vama.

Dakle, posebno mi je interesantna linija Polijevih grappa koje su odležale u drvenim bačvama u kojima su već odležavala vina. Tako Polli na tržištu ima grapu koja je odležala u bačvi od: ruma, sherrya, porta, sauternsa, torcolata te sassicaie.

Posebno mi je interesantna Grappa di Sassicaia koja je nastala 1994. kao suradnja između Jacopa Pollija i  Marchese Nicolo Incisa della Rocchetta, vlasnika čuvenog podruma Tenutta San Guido koja proizvodi prvi Supertoscan Sassicaiu još od 1969 godine. Vino Sassicaia dobiva se od cabernet sauvignona i cabernet franca te se isključivo komina od te dvije sorte koristi za destilitanje.

Za destiliranje koristi se najstarija metoda putem pare u trajanju jednog kotla oko tri sata, kada je destilacija gotova glava i rep se bacaju te ostaje srce koje sadrži najbolje primarne arome i mirise.

Boja ima notu karamele, a miris je izuzetno fin i ugodan a dominiraju nota vanilije, tosta te u drugom naletu kakaa te kave. Na okusu je elegantno zaobljena i ima dug završetak. Jačina od 40 posto alkohola čini je postojanom, ali ne previše agresivnom na okusu. Izvrsna preporuka za digestiv uz cigaru. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter