Enoteka: Grappa Degrassi

Grappa Degrassi
Grappa Degrassi

Ime vina: Grapa Degrassi
Godina berbe: 1998.
Proizvođač: Vinarija Degrassi
Lokacija: Bašanija / Istra
Temperatura serviranja: 10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: uz cigaru kao digestiv
Ocjena: 9,2/10
Cijena (mpc) : 282,00 kn (Cicibela, Rovinj)

U nekim prethodnim tekstovima već sam napisao da je Moreno Degrassi jedan od vizionara istarske vinske scene. Ako se vratimo petnaestak godina unatrag, prvi je imao viziju kvalitetnih kupaža bijelih i crnih. Potom je u naš teroir implementirao neobične sorte grožđa kao Viognier, Petit Verdot, a nedavno nam je podario i prvu odležanu grapu. Danas bih se pozabavio upravo s ovim izvrsnim destilatom kojeg je u vrlo ograničenoj seriji na tržište plasirala vinarija Degrassi.

Osobno sam u istarskoj gastronomiji prisutan dvadeset godina te sam svjedok uspona naše gastro scene iz godine u godinu, no najčešći prigovori pravih gurmana koji su kroz sve ove godine dolazili u Istru, odnosili su se na nemaštovite deserte, slabu ponudu sireva i loše grappe ili pak destilate općenito.

No, situacija se u zadnjih nekoliko godina ipak popravila, te sada u Istri imamo jako dobar izbor domaćih rakija izvrsne kvalitete. Destilati od Rossija, Kozlovića ili pak Aure prisutni su na puno mjesta, ali grappa Degrassi je definitivno viša zasebna kategorija koju možemo svrstati uz bok najboljim rakijama sjeverne Italije ili pak rumovima iz Karipskih zemalja.

Dakle ova grapa je dobivena destiliranjem koma od malvazije, chardonnaya i muškata bijeloga odmah nakon berbe da bi u dropu ili komu ostale one izvorne arome. Destilacija je obavljena po starinski s lambikom, a odmah nakon toga rakija je stavljena na odležavanje u sedam rabljenih barrique bačvica u kojima je jednom odležao chardonnay. Dakle, odležavanje ove rakije bilo je punih 10 godina, od 1998. do 2008. te je tek onda stavljena u boce i pred dvije godine predstavljena tržištu.

Grappa ima prekrasnu boju staroga zlata, kristalno je bistra i djelomično gusta. Na mirisu dominira nota karamele te se onda pojavljuje i vanilija koju slijedi zrela dinja i zrela kruška. Kada se malo zagrijala počele su se javljati i note cimeta, pa suhih grožđica te rogača, a na kraju mi se javila čokolada s narančom. Grappa je suha, vrlo topla i ugodno zaokružena s malo prisutnih tanina od drva te ima lijepo puno tijelo.

Jako je dobro izbalansirana te ima dugu trajnost u ustima, a završetak koji se miješa s retro okusom daje mi okus vanilije i bobice ogrozda koje su se držale u rakiji. Najbolje ćemo uživati u čaši dobro rashlađene Grappe Degrassi uz finu cigaru te sa možda dvije kocke tamne čokolade. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter