Enoteka: Gran teran i Beyerskloof Pinotage


Piše Emil Perdec

Istarska vina
Ime vina: Gran teran
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vina Moreno Coronica
Lokacija: Koreniki/Istra
Temperatura serviranja:16-18 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: fiorentina sa žara
Ocjena: 9,3/10
Cijena (mpc): 160 kn (Cicibela, Rovinj)

Gran Teran

Još uvijek traje nesretna saga o teranu koju su nam nametnuli slovenski susjedi, od kojih to, da budem iskren, nismo očekivali. Jer dobro smo krenuli s usaglašavanjem oko malvazije i pršuta, koze i ostalih detalja s kojima zajedno živimo već stoljećima, a zašto su zapeli baš za teran, nikada mi neće biti jasno. A u svojoj karijeri mnogim sam Slovencima točio dobar istarski teran i uvijek su bili jako zadovoljni, a većina njih jako dobro poznaje Gran teran.  Još na kraju prošlog stoljeća Moreno Coronica je zauzeo jasan stav glede terana kao sorte s velikom perspektivom i visokim mogućnostima, od pjenušca pa do kasne berbe prosušenih bobica, točno ono što danas već imamo. Kao veliki štovatelj Coronicinih vina danas bih s vama podijelio svoje viđenje Gran terana iz berbe 2009., koja je nastavila sjajan kontinuitet iz prethodne godine. Grožđe je brano krajem mjeseca rujna, potom je 30 dana bilo na maceraciji i kasnije16 mjeseci provelo u rabljenim barrique bačvicama. Prije nego je izašlo na tržište vino je provelo 12 mjeseci u boci da bi steklo puno ozbiljnost. Vino je bisto i gusto te se izvrsno razlijeva po velikoj bordoškoj čaši, ali prethodno je naravno provelo barem pola sata u decanteru. Vino krasi tamna duboka rubin crvena boja, a sa strane čaše naziru se ljubičasti odsjaji dok na samom vrhu čaše ima neznatnu notu granatnog. Kako se vino postepeno otvara dolazi do intenzivnog, vrlo finog mirisa. Na početku mi dolaze lijepe note šumskog voća kupine s malo borovnice. Kasnije mi nailazi nota začinskog bilja pomiješana s notom papra. Kasnije dolazi nota cedrovine i malo kože te nota duhana i malo vanilije. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ugodno svježe, tanično no s finim lijepim taninima. Na kraju se očituje prepoznatljiva mineralnost tipična za mikrolokaciju Bosco grande. Krasi ga puno tijelo te je uravnoteženo sa sjajnom intenzivnošću i trajnosti u ustima. Na after tasteu dolazi mi nota maslaca i džema od višnje. Vino je harmonično i u odličnoj je formi i u dobrim uvjetima čuvanja može opstati još barem desetak godina. Sljubio bih ga sa lijepom i sočnom fiorentinom sa žara.

Afrička vina

Ime vina: Pinotage Reserve Beyerskloof
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Winery Beyerskloof
Lokacija: Cachapoal, Južna Afrika
Temperatura serviranja:14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: svinjska rebarca sa pikantnim umakom
Ocjena: 9/10
Čaša: Bordeaux Riedel Glass
Cijena (mpc): 25 eura (Wine&Co)

Beyerskloof Pinotage

Nova južnoafrička vinska scena stara je otprilike koliko i hrvatska novija vinska scena. Naime nakon ukidanja rasnih razlika i vina iz Južne Afrike. Nakon dvadesetak godina od tih promjena južnoafrička vina na europskom tržištu još i danas zauzimaju poziciju Br1 najboljeg omjera cijene i kvalitete. Najpoznatije i najutjecajnije vino iz Južne Afrike je Pinotage, otac ove sorte  je Abraham Izak Perold on je spojio moćni Cinsault koji potječe iz doline rijeke Rhone i princa francuskih sorti pinot crni, a sve se je to zbilo1925. godine. Uzlet ove sorte dogodio se početkom devedesetih godina kada su se vinski stručnjaci prvenstveno iz anglosaksonskog svijeta počeli zanimati za južnoafričku vinsku scenu. Većina ovih stručnjaka imala je za pinotage samo  hvalospjeve, te je tada počelo jedno novo vrijeme za južnoafrička vinsku scenu. Danas bih vam predstavio jedan izvrstan pinotage  koji sam nedavno kušao, a dolazi iz podruma Beyerskloof i nosi naziv „Pinotage Reserve“ iz berbe 2013. godine. U početku se je vinarija zvala Nooitgedacht, te je pet generacija pripadala obitelji Beyers, a danas njome upravlja Jan Beyers pa se stoga i zove Beyersklof. Grožđe je nakon berbe sredinom ožujka bilo na maceracji 15 dana, a onda je odležavalo u barrique bačvicama kombinirano nove i rabljene u periodu od 16 mjeseci, te je potom u boci provelo još šest mjeseci pa je pušteno na tržište. Vino ima lijepu rubin crvenu boju sa malo tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena a miris je fin, ugodan i moćan. Na prvi miris dolazi nota kupine praćena sa borovnicom, potom dolazi nota vanilije i cedrovine, zatim se javlja i začinski dio sa crnim paprom i na kraju nota čokolade, dakle vino krasi bogata harmonija mirisa. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krase ga solidne svježine, tanini su nježni i mekani te je vino vrlo ukusno s izraženim snažnim tijelom. Vino je uravnoteženo s izraženom intenzivnosti okusa i jako dobrom trajnosti, a na after  tasteu javlja mi se nota maslaca i džema od borovnice. Vino je harmonično i u izvrsnoj formi za ispijanje te bih ga sljubio sa svinjskim rebarcima s pikantnim umakom.


Podijeli: Facebook Twiter