Enoteka: Gran Teran / Petrus

Gran Teran
Gran Teran

Enoteka: Gran Teran

Koliko je ovoga ljeta puno palo kiše, već se počelo nagađati da neće biti bogom dana berba grožđa. Nažalost svega je bilo ove godine, i puno kiše i tuče ali i peronospore koja je posljedica prevelike vlage. Zadnja slična godina bila je 2010, koju također pamtimo po obilnim kišama, a prva ekstremno kišovita godina u ovom stoljeću bila je 2002. U berbi 2010 mali je broj istarskih vinara na tržište plasirao svoja crvena vina, možda tek oko 15 posto njih, ali je zato ta godina zabilježena kao prekretnica u plasmanu istarskih rose vina na tržište.

Osnovno je pravilo da ugledni vinari u svojim vinarijama imaju najmanje dvije a neki i tri linije vina a u Istri još puno vinara prodaje i rinfuzu. Takva poslovna politika je ispravna pogotovo u ekstremno teškim berbama kada nema dovoljno dobroga grožđa za top liniju, ali ipak kvalitetom grožđe zadovoljava za baznu liniju ili rinfuzu. Jedan od prvih Istarskih vinara koji je počeo prakticirati takav način razmišljanja je Moreno Coronica.

U ovome kontekstu osvrnu bih se na sada već legendarni Coronicin "Gran Teran" koji se počeo puniti s berbom 1999., te je već tada Moreno čvrsto odlučio da će to vino ići na tržište samo u dobrim berbama. Danas je na tržištu prisutna beba 2009. a u bačvama se školuje 2011., mada se nađe još pokoja boca 2008, a od prve berbe do danas preskočene su berbe: 2002., 2005., 2006. i 2010.!

Danas bih vam predstavio berbu 2009. koja je bila izvrsna, mada mislim da će i 2011. biti sjajna.

Grožđe je brano krajem mjeseca rujna, potom je 30 dana bilo na maceraciji, te je kasnije 16 mjeseci provelo u rabljenim barrique bačvicama. Prije nego je izašlo na tržište vino je provelo 12 mjeseci u boci, da bi steklo punu ozbiljnost. Vino je bistro i gusto te se izvrsno razlijeva po velikoj Bordoškoj čaši, ali prethodno je naravno provelo barem pola sata u Decanteru. Vino krasi tamna duboka rubin crvena boja, a sa strane čaše naziru se ljubičasti odsjaji. Kako se vino postepeno otvara dolazi do intenzivnog, vrlo finog mirisa. Na početku mi dolaze lijepe note šumskog voća u obliku kupine, s malo borovnice. Kasnije mi nailazi nota začinskog bilja, pomiješana s notom papra. Kasnije dolazi nota cedrovine i malo kože te nota duhana i malo vanilije. Vino je suho, toplo i mekano a s druge strane ugodno svježe, tanično no s finim lijepim taninima, a na kraju se očituje prepoznatljiva mineralnost tipična za mikrolokaciju "Bosco Grande". Krasi ga puno tijelo te je uravnoteženo sa sjajnom intenzivnošću i trajnosti u ustima. Na after tasteu dolazi mi nota maslaca i džema od višnje. Vino je harmonično i u odličnoj je formi, te u dobrim uvjetima čuvanja može opstati još barem desetak godina.

Ime vina: Gran Teran

Godina berbe: 2009

Proizvođač: Vina Moreno Coronica

Lokacija: Koreniki / Istra

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka:  Fiorentina sa žara

Čaša: Riedel Restaurant extreme Cabernet glass.

Ocjena:  9,3/10

Cijena(mpc): 152,00 kn (Cicibela, Rovinj)

 

Petrus

Kad se baviš sommelierskim pozivom upoznaš mnogo divnih vinoljubaca iz cijeloga svijeta. Često se oko boce dobrog vina okupi izuzetno široka lepeza različitih likova od doktora, muzičara, pravnika, inženjera, informatičara, sportaša te raznih managera, a svima je zajednički nazivnik da vole dobro vino. Prošlu zimu imao sam priliku biti u takvom jednom društvu, gdje su se na degustaciji našle vrlo interesantne etikete, a zvijezda večeri bio je Chateau Petrus iz berbe 2002.

Iskoristio sam priliku te sam si napravio kratki opis te bih ga podijelio sa vama. Chateau Petrus je posjed koji se nalazi u dijelu Bordeauxa, koji se zove Pommerol  na tako zvanoj desnoj obali gdje je prevladavajuća sorta grožđa Merlot, za razliku od lijeve gdje dominira Cabernet Sauvignon. Nažalost nikada nisam imao priliku posjetiti ovaj posjed, no bio sam kod prvog susjeda Chateau Cheval Blanc.

Vinogradi Chateau Petrusa prostiru se na samo 11,5 ha a sortiment je 95 posto merlot sa samo pet posto cab.franca. Vinogradi su stari 55 godina jer ih je na zimu 1955 pogodio veliki mraz te je sve moralo biti obnovljeno. Vinogradi se nalaze na 40 m nadmorske visine a Petrusov posjed je par metara na višem položaju od Cheval Blanca, tlo se sastoji od gline i pijeska. Čuveni Američki vinski kritičar Robert. J. Parker ima listu ocjenjivanja vina do 100 bodova, pa tako je ocijenio i Chateau Petrus naravno, u zadnjih dvadeset godina čak pet berbi dobilo je maksimalan broj od 100 bodova : 1989., 1990., 2000., 2009. i 2010.godine.

Ova iz 2002. imala je 90 bodova što je zlatna sredina, te se jednim dijelom i po tome formiraju tržišne cijene ovoga vina. Prije samoga kušanja vino je bilo dva sata u dekanteru te se je lijepo otvorilo. Vino krasi prekrasna granatno crvena boja, bistro je i djelomično gusto. Kompleksnost mirisa je bogata, iz čaše izvire intenzivan miris odlične kakvoće. Na nosu dominira bobičasto voće sa dominantnom borovnicom i ribizlom, a kasnije se javlja malo vanilije. Zatim se osjeti i prašnjava nota te se otvara i čokolada sa dodirom crnog papra i malo cedrovine, te nakon dužeg vrćenja u čaši i šljiva. Vino je suho, djelomično toplo, te mekano s druge strane ugodno je svježe, tanićno sa čak možda još malo zelenih tanina, te izvrsne mineralnosti. Vino ima puno tijelo, uravnoteženo je te ima intenzivan okus vrlo dugog trajanja, osjećam čokoladno i pikantno na retro okusu. Vino je u odličnoj formi, izvrsno za pijenje ali trajat će još dugo.

Ime vina: Chateau Petrus

Godina berbe: 2002.

Proizvođač: Chateau Petrus

Lokacija:  Pomerol / Bordeaux

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Janjeći rack sa bijelim tartufima (Rizla style)

Čaša: Riedel Restaurant extreme Cabernet glass

Ocjena:  9,4/10

Cijena (mpc): 10.000 kn (Cicibela Rovinj, na upit)


Podijeli: Facebook Twiter