Enoteka: Giorgiov pjenušac


Ime vina: Cuvee Clai, extra brut
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Giorgio Clai
Lokacija: Brajki, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Kao aperitiv
Ocjena: 8,75/10
Cijena (mpc): 131 kn (Cicibela Rovinj)

Dobri duh istarskog vinarstva Giorgio Clai, nakon uspjeha sa svojim "iskrenim" vinima malvazijom Sv. Jakov, Ottocento bijelo i Ottocento crno, odlučio se na pokusnu seriju pjenušca koji sam imao čast kušati s njime na premijeri Chefs tabela u Wine Vaultu.

Moram priznati da mi se jako sviđa svojevrsna pomama među istarskim vinarima u proizvodnji pjenušca, jer probao sam već solidne uratke od Matoševića, Kabole i Trapana te se nadam da će se još istarskih vinara odlučiti na ovaj poduhvat jer dobrih pjenušaca nikad dosta. Ovaj neobičan pjenušac sastoji se od 50 posto plavine, 45 posto chardonnaya i pet posto malvazije.

Primjenjuje se tradicionalna šampanjska metoda vrenja u boci. Vino je iz berbe 2010., koja je bila krajem kolovoza i početkom rujna. Sorte su brane odvojene i posebno su vinificirane, te su onda kupažirane i stavljene na jednogodišnje odležavanje s kvascima u šampanjsku bocu.

Nakon godinu dana napravljena je degožacija taloga te je onda dodan ekspedicijski liker sa samo pet grama šećera, tako da ovaj pjenušac spada u kategoriju extra brut. Giorgio je u ovoj seriji napravio samo 2.000 boca. Njegova ideja je bila da napravi jedno nepretenciozno pjenušavo vino koje nikako neće biti kopija šampanjca ili franciakorte, nego će se iz njega očitavati duša istarskog teroiara.

Upravo u tom smjeru Giorgio je razmišljao kad je iskoristio zaboravljenu sortu tipičnu za Bujštinu, a to je plavina. Ova sorta je svojevrsni pandan Mlinarskom Pinotu ili Pinot Meunieru, kako ga zovu u Francuskoj ili Schwarzrizling u njemačkoj, sorti koja u klasičnom šampanjcu daje svježinu.

Vino je kristalno bistro, boje bakra, mnogo sitnih mjehurića izvire iz sredine čaše. Na nosu je malo zatvoren, pa sam ga probao u široj čaši te se u njoj lakše otvara. Znači, treba mu zraka, kao i ostalim Giogiovim vinima. Na nosu se javlja nota korice kruha, croisanta, onda i nota šumskih jagoda, jako fin ugodan i osvježavajući miris.

Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano, s druge strane svježe i mineralno te lepršavo sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnog okusa, lijepog trajanja u ustima s ugodnim aftertastingom. Vino je harmonično fine kakvoće i ugodno paše kao aperitiv ili s malo sirovih dondola. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter