Enoteka: Galić Crno 9

Vino Galić
Vino Galić

Ime vina: Cuvee "Crno 9"
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vina Galić
Lokacija: Kutjevo/Slavonija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: fiorentina ala David Rosignola
Ocjena: 9,2/10
Cijena (mpc): 100,00 kn (Cicibela Rovinj)

Pojava vinara Josipa Jože Galića je na slavonskoj i hrvatskoj vinskoj sceni pred šest godina bila veliko osvježenje. Danas vinarija Galić već predstavlja kvalitetnu konstantu na vinskoj sceni cijele Hrvatske. Uskoro bi trebao zaživjeti novi vinski podrum na blagoj padini u blizini mjesta

Velika koja je pred desetak godina bila poznata po jako dobrom nogometnom klubu Kamen Ingrad. Danas vinarija Galić ima jako kvalitetnu liniju vina, počevši s nježnim roseom te baznom graševinom, pa graševinom kasne berbe, chardonnayem i jednim od najboljih hrvatskih sauvignona bijelih.

Oba crvena vina su također viske kategorije, pinot crni te cuvee "Crno 9" i za kraj u dobrim berbama proizvode i ledenu berbu. U svome vlastitom podrumu našao sam cuvee "Crno 9" iz sjajne berbe 2009., te bih s vama podijelio svoje impresije o ovome vinu kojeg više nema puno na tržištu, ali je tu jako dobra berba 2011.

Vino se dobiva kupažom cabernet sauvignona i merlota koji se nakon odvojene berbe od desetak dana zasebno vinificiraju te se nakon maceracije oba školuju u barrique bačvicama 12 mjeseci. Nakon toga se kupažiraju u inoxu pa onda još provedu šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište.

Vino ima lijepu rubin-crvenu boju s malo tamnijim rubovima, bistro je i gusto te se vinske suze lijeno spuštaju po stijenci bordoške čaše u koju sam ga pretočio iz decantera u kojem se vino pola sata nadisalo prije kušanja.

Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a sami miris je jako fin i ugodan. Na mirisu mi prvo dominira vanilija, potom se osjeti nota dima, kasnije dolazi džem od borovnice, potom nota čokolade praćena klinčićima i zemljanim tonovima koji su tipični za bordoške kupaže. Dakle, prema svemu ovome kompleksnost mirisa je vrlo bogata.

Vino je suho, toplo te mekano i čak baršunasto, s druge strane svježe s mekanim taninima, vrlo ukusno, krasi ga puno tijelo. Ima lijepi balans između meke i tvrde strane, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost u ustima ide preko pola minute.

Vino ima jako dobru kakvoću te je vrlo interesantan after taste na kojem dominira maslac i vanilija. Naglašavam jako dobru harmoniju ovoga vina to jest odnos oka, mirisa i okusa. Ovo vino u dobrim uvjetima može trajati još barem deset godina. Ja sam ga sljubio s poznatim ramstekom s kostima, fiorentinom od jedne kile i bilo je primjer izvrsnog sljubljivanja hrane i vina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter