Enoteka: Fume Blanc


Negdje početkom ovog stoljeća počela su na hrvatsku vinsku scenu stizati kvalitetna vina iz novoga svijeta. Uvoznici su nam nudili kvalitetne etikete iz Čilea, Argentine, Australije i Kalifornije, a sramežljivo su stizala i poneka vina s Novoga Zelanda i Južnoafričke Republike. Meni su sva ta vina bila velika novost i poput malog djeteta prilazio sam svakoj novoj etiketi s velikim uzbuđenjem. U sjećanju mi posebno mjesto zauzimaju prva Rosemontova vina iz Australije i Mondavieva iz Kalifornije.

Robert Mondavi (1913. – 2008.) ikona je kalifornijskog vinarstva i vinogradarstva. Njegov otac Cesare je emigrirao početkom prošlog stoljeća iz talijanske regije Marche u Ameriku gdje su se nastanili u Kaliforniji. Obitelj se bavila voćem, no Robert je brzo shvatio da je budućnost u vinskom biznisu, te je sredinom 60-ih godina pokrenuo vinariju. Za njega je radio i Mike Grgich, koji se kasnije proslavio kao glavni enolog u Chateau Montelena.

Od svih Mondavijevih vina na prvu me najviše oduševio sauvignon bijeli koji je on nazvao Fume Blanc, dajući tim nazivom poveznicu s poznatim loarskim sauvignonom bijelim Pouilly Fume. Prva berba koju sam probao bila je, čini mi se, 1998. godine, a danas bih s vama podijelio svoje viđenje berbe 2011. godine koju sam nedavno kušao.

Prvi Fume Blanc napravljen je 1968. godine i od tada je jedan od zaštitnih znakova Mondavijeve vinarije. Ovisno o godini berbe, sauvignonu bijelom dodaje se mali postotak srodne mu sorte semmilona. Berba grožđa je bila ručna krajem mjeseca rujna u rano jutro dok još nije jako toplo, što je vrlo bitno kod sauvignona bijeloga. Nakon prerade vino fermentira u inoxu, a potom devet mjeseci odležava u barrique bačvicama od francuskog hrasta te kasnije još šest mjeseci provede u boci prije plasmana na tržište. Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, mada mu treba malo vremena da se nadiše, a miris je fin i ugodan.

Kad se sjetim prvih Fumea koje sam kušao, bili su s puno više utjecaja drva i prepoznatljive dominantne note vanilije. Sada se prvo javlja citrusna nota pomiješana s bazgom, a tek kasnije dolazi vanilija s malom notom herbalnoga. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima lijepu i ugodnu svježinu te dobru mineralnost te s desnom tvrdom stranom podsjeća na dobre Sancerre. Vino ima srednje tijelo te dobar balans i njegov kremasti okus dosta dugo traje u ustima. Harmonično je i u odličnoj formi za konzumiranje. (E. PERDEC)

Ime vina: Fume Blanc

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Mondavi Winery

Lokacija: Napa Valley/Kalifornija

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: tagliatelle sa škampima

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel extreme restaurant Sauvignon glas

Cijena (mpc): 125 kn (wine searcher)


Podijeli: Facebook Twiter