Enoteka: Friulano Sturm


Goriška brda ili Collio, kako se ovaj prekrasni kraj zove na talijanskom, su definitivno vrhunska vinska regija, no, uz vino je razvijena i ostala prateća eno-gastroponuda. Nakon završetka Drugog svjetskog rata kroz ovaj lijepi kraj prolazila je granica dvaju svjetova, istočnog i zapadnog bloka. Taj novi poredak odvojio je mnoge obitelji koje su stoljećima živjele zajedno i koje su se preko noći našle razdvojene.

Gradić Cormons ili Krmin na slovenskom, stoljećima je bio glavni grad Collija ili Brda, a porijeklo vuče još iz 181. godine prije nove ere kada je tamo bila rimska vojna ispostava. Gradić je do kraja Prvog svjetskog rata bio u sastavu Austro-Ugarske Monarhije, a od tada do danas pripada Italiji. Nedavno sam imao priliku posjetiti taj lijepi kraj i kušati jedno njihovo tipično vino koje je, nažalost, moralo promijeniti ime. Naravno, radi se o furlanskom tokaju koji je po ulasku Mađarske u EU izgubio pravnu bitku s mađarskim vinom tokaj, te se sada nakon mnogih peripetija zove Friulano.

Na vrlo ugodnoj večeri u "Trattoria a Cacciatore", restoranu legendarnog Joška Sirka koji se odnedavno diči jednom Michelinovom zvjezdicom, probao sam svježi friulano iz 2012., berbe od obližnjeg vinara Sturma koji je po stilistici vrlo sličan baznim istarskim malvazijama. Vinarija Sturm dolazi iz obližnjeg Zegla ili Cegla na slovenskom te proizvodi nekoliko različitih linija vina.

S vama bih podijelio viđenje ovog friulana. Dakle, grožđe je sto posto friulano, berba je bila krajem rujna u vinogradima koji imaju prosječnu starost oko 50 godina. Nakon hladne maceracije od 24 sata, vino je odležavalo na vlastitim kvascima šest mjeseci pa je onda punjeno u bocu te u njoj provelo još dva mjeseca i onda pušteno u promet. Ima lijepu, slamnato-žutu boju s nijansama zelenoga, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na mirisu je intenzivno i vrlo fino, prevladavaju voćne note svježe kruške i breskve, a kasnije se pojavi i malo travnatih nota te lagana nota cvijeta akacije. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane je djelomično svježe i ugodno mineralno te ga krasi srednje tijelo.

Uravnoteženo je, ima djelomično izraženu intenzivnost okusa te lijepu trajnost u ustima, na after tasteu se osjete note svježe breskve. Ovo vino ima finu kakvoću i ugodno se pije kao pratnja hladnim predjelima. (Emil PERDEC)

Ime vina: Friulano

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Azinenda agricola Sturm Oscar

Lokacija: Cormňns (GO)/Italija

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: pršut iz Collia

Ocjena: 8,7/10

Cijena (mpc): 10 eura (Wine searcher)


Podijeli: Facebook Twiter