Enoteka: Frenchie i Kung fu Girl


Vinarija Saints Hills, je na Hrvatskoj vinskoj sceni napravila velike pomake u kvaliteti vinarstva i vinogradarstva. Utemeljitelj vinarije Ernest Tolj i njegova vrijedna ekipa posjeduju tri vinograda na različitim pozicijama u Hrvatskoj, u Radovanima vinograd Sv. Ante, na Pelješcu vinograd na položaju Dingač, te na najnovijem hrvatskom vinskom položaju Komarna.

Nedavno su na Pelješcu u mjestu Oskorušno otvorili prekrasni kompleks koji se sastoji od vinskog podruma, restorana, vinarije i smještaja. Tolj ima želju i u Istri sagraditi podrum, ali još uvijek nemaju dozvolu za gradnju, nego se grožđe nakon berbe hladnjačama mora voziti u Dicmo u industrijsku zonu u zaleđu Splita gdje se prerađuje.

Tolj je svoju ozbiljnost u vinskom poslu, pokazao angažiranjem jednog od najboljih svjetskih vinskih konzultanata Michela Rollanda, čovjeka koji direktno ili indirektno surađuje sa tridesetak vinarija diljem svijeta. Rollandov utjecaj, vidi se u svim vinima vinarije Saints Hills, a danas bih s vama podijelio svoje viđenje vina „Frenchie“, koje je napravljen u čast njihovom francuskom savjetniku. Vino se sastoji većim djelom od sauvignona bijeloga te manji dio od oko 15 posto od semmilona te ide prema smjeru bijelog Bordeauxa, koji je najčešće kupaža te dvije sorte. Grožđe za ovo vino raslo je u Radovanima na dubokoj istarskoj crvenici, a nakon fermentacije osam mjeseci je odležavalo metodom sur lie odnosno na vlastitim kvascima u betonskim jamama zapremine 1.600 litara te onda još šest mjeseci u boci prije puštanja na tržište. Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto.

Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos javlja se nota soka od bazge, potom dolazi nota ogrozda, praćena sa malo breskve praćena notom ciburi, a kasnije se javlja i nota tek pokošene zelene trave, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo te stremi prema toplome,  djelomično je mekano, svježe i ugodno mineralno i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena a vino lijepo traje u ustima.

Na after tastu javljaju mi se ponovno ciburi i breskve s Puntere. Vino je fino i ukusno te harmonično i može trajati barem tri godine u dobrim uvjetima čuvanja, a poslužiti ga treba iz malo veće čaše. Sljubio bih ga s neobičnim toplim predjelom kao što su sipe sa žara koje sprema majstor ribljih jela Frančula na Vidikovcu.

 

Ime vina: Sauvignon Blanc “Frenchie”

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Vinarija Saints Hills

Lokacija: Radovani/Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 9-11 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: sipe sa žara

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Sauvignon Riedel Glass

Cijena (mpc): 105,00 kn (Cicibela Rovinj)

Kung fu Girl

Bilo je to usred toplog ljeta 2012. kada su se u Monte Muliniju pojavili neki Talijani s kojima je u društvu bio jedan ekstravagantni Amerikanac, koji je stasom i izgledom ličio na Bruna Langera u mladim danima, dakle rock zvijezdu.

Htjeli su ručati i probati različita hrvatska biodinamička vina, a čuli su da je tu dobra vinska lista. Kroz razgovor  sam došao do saznanja da je Amerikanac ustvari vinar po imenu Charles Smith.

Zahvaljujući svemogućem Googleu saznao sam da je tog gospodina u 2010. od strane nekoliko magazina proglasilo vinarom godine. Ovaj neobični vinar rođen u Sacramentu, je ljubav prema hrani i vinu stekao dok je dugi niz godina radio i živio u Danskoj kao organizator nastupa i turneja za rock bendove pa se susretao s izvrsnim jelima i pićima što je na koncu usmjerilo njegov život.

Godine 1999. vratio se u SAD, te je u Seattleu otvorio vinoteku, no uskoro je u malom gradiću Wala Wala otvorio svoju malu vinariju, a već 2001. imao je prvu berbu. Charles je u početku bio samouk vinar, ali je njegova pojava zasigurno doprinijela atraktivnosti i većoj potražnji za vinima iz toga kraja. Jednako je interesantan i atraktivan dizajn, pomalo neobičan etiketa za njegova vina. Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro te djelomično gusto. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodno razigran. Na nosu se javlju note bijele breskve, nama prilično nepoznatog voća liči, limunove kore, malo mente, čak i divlje koprive, a na kraju se malo osjeti i nota petroleja koja prati rizlinge.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima lijepu svježinu i dobru mineralnost te ga krasi srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, jer ipak desna strana malo prevladava, intenzivnost okusa je izražena, a postojanost je djelomično trajna. Na after tastu javlja se sočna bijela breskva, vino je fino i harmonično te spremno za trošenje sa salatom od morskih plodova ili čak sa finim svinjskim lungićem uz malo povrća sa žara, a njegov sam naziv Kung fu Girl asocira da je vino namijenjeno kineskoj kuhinji koja je u Americi jedna od najpopularnijih, ono što je bitno je da se vino lijepo pije i da svaka čaša traži još.

 

Ime vina: Riesling “Kung fu Girl”

Godina berbe: 2013

Proizvođač: Charles Smith Wines

Lokacija: Columbia valley / Washington /USA

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: salata od plodova mora

Ocjena: 9/10

Čaša: Sauvignon Riedel Glass

Cijena(mpc): 10,00 eura (Wine &Co)

 

Emil PERDEC


Podijeli: Facebook Twiter