Enoteka: Frankova malvazija

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Malvazija Istarska
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vina Franko Radovan
Lokacija: Radovani / Hrvatska Istra
Temperatura serviranja:10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: List sa žara
Ocjena: 8, 8/10
Cijena(mpc): 55, 00 kn (Cicibela Rovinj)

Kada sam, približavajući se štandu vinarije Franka Radovana za vrijeme ovogodišnje Vinistre, ugledao prekrasnu plavokosu djevojku kako toči vina i objašnjava gostima pojedinosti o specifičnosti berbe, uz nju je stajao još jedan mladić te joj pomagao. Na trenutak sam zastao, zamislio se, no brzo sam se sjetio da su to Ana i Antonio. Sa strane su stajali Danijela i Franko te ponosno promatrali svoje nasljednike koji se polako priključuju obiteljskom poslu, kojeg će, nadam se, znati kvalitetno nastaviti. Tada sam shvatio koliko dugo pratim rad vinarije Radovan, a to je negdje od 2000. godine.

Vinarija Radovan danas kontrolira osam hektara vlastitih vinograda i još jedan hektar ima u najmu, svi su vinogradi u neposrednoj blizini sela Radovani na dubokoj istarskoj crvenici. Vinarija Radovan ima podjednako dobra bijela i crna vina, jer pamtim jako dobre malvazije i chardonnaye ali i fantastične cabernet sauvignone te zadnji biser iz 2009. - refošk. Kada sam za našeg nedavnog razgovora Franka upitao kada će izbaciti neku odležanu malvaziju, ponosno mi je poklonio par boca odležane malvazije iz 2009. koju je napravio u ograničenoj seriji, no, te o njoj ću neki drugi put. Ono što ga ja uvijek pitam je kada će napraviti klasičnu bordošku kupažu jer ima jedan od najboljih istarskih cabernet sauvignona i jako dobar merlot.

No, danas bih vam predstavio moje viđenje svježe Radovan malvazije iz teške berbe 2012. Berba je počela krajem kolovoza te se protegla na prvu sedmicu u rujnu. Nakon berbe vino je u inox bačvama na vlastitim kvascima odležavalo pet mjeseci te je onda punjeno u bocu i nakon mjesec dana pušteno na tržište.

Vino krasi krasna slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa djelomično je izražena, a sam je miris jako fin i ugodan. Na nosu se odmah osjeti tipičan malvazijin štih predvođen cvijetom bagrema, potom dolaze citrusne note u obliku korice limuna i naranče, pomiješan sa malom notom ananasa, te  se otvara i nota breskve i mala nota marelice.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane djelomično svježe te vrlo ugodno mineralno, s punim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena a trajnost u ustima solidna, na after tasteu dolaze mi citrusi u obliku narančine kore. Vino ima finu kakvoću, harmonično je i spremno za konzumaciju te može potrajati barem još dvije godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter