Enoteka: Frankov Cab

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Cabernet Sauvignon
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vina Franko Radovan
Lokacija: Radovani, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: janjeći kotlet
Ocjena : 9/10
Cijena (MPC): 105 kn (Cicibela, Rovinj)

Najveće iznenađenje ovogodišnje Vinistre jest što je napokon nagrada za najbolji odležani refošk ostala u hrvatskom dijelu Istre, a vinar koji je ostvario tu prevagu nad kolegama iz slovenskog dijela Poluotoka je Franko Radovan iz Radovani, koji je ovom pobjedom pokazao svoju svestranost u uspješnosti s raznim sortama.

Franko obrađuje 8 hektara vinograda, a osim caberneta sauvignona uzgaja još i malvaziju, chardonnay, teran, refošk te merlot. Duže vrijeme razmišlja i o jednoj bordoškoj kupaži, no još se nije odlučio na taj korak. Bez obzira na izvrsni ovogodišnji refošk, najbolje Frankovo crno vino je Cabernet Sauvignon.

Još se sjećam izvrsne berbe 2003., najbolje za crna vina u Istri u ovome stoljeću. Berba 2009. po kvaliteti je odmah iza nje, ako ne i jednako dobra. Frankovi vinogradi nalaze se u neposrednoj blizini sela Radovani, u smjeru Višnjana, na dubokoj istarskoj crvenici, okrenuti u smjeru juga. U projekt vinarije uključena je cijela familija, a osvježenje je prekrasna kći Ana, koja se odlično snalazi u prezentaciji familijarnih vina.

Branje grožđa cabernet sauvignon 2009. počelo je 20. rujna, u dosta toploj godini, iako je bilo i nekih kišnih dana, no berba je svakako bila odlična. Uslijedila je 10-dnevna maceracija pa jednogodišnje odležavanje u barrique bačvicama te potom 6 mjeseci odležavanja u boci. Iz ove berbe napunjeno je 3.000 boca, što svakako nije dovoljno da se zadovolje potrebe ljubitelja Frankovog caberneta, no moramo se snaći s ovime što imamo na raspolaganju.

Rubin crvene je boje, bistro i gusto, izražene intenzivnosti i kakvoće mirisa. Prvo mi dolazi vanilija, potom note bobičastog voća u stilu kupine i crnog ribiza, mala nota čokolade, malo crnog papra i kombinacija mirisa duhana i cedrovine te na kraju slatkasta doza cimeta.

Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane drži lijepu svježinu te ugodnu taničnost, uz malu dozu slanosti na kraju okusa. Ima puno tijelo, uravnoteženo je te ima lijepi dugački završetak, s dozom čokolade na retro okusu. Fine je kakvoće, harmonično i spremno za konzumaciju. Cabernet je uvijek izvrstan pratitelj raznim jelima spravljenim od janjetine pa bih ga preporučio s janjećim kotletom. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter