Enoteka: Francov Franc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cabernet Franc
Godina berbe: 2007.
Proizvođač: Vinarija Franc Arman
Lokacija: Narduči, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 12-14 Celzija
Gastro-preporuka: svinjsko pečenje
Ocjena: 8,4/10
Cijena (mpc): 76,00 kn (Cicibela Rovinj)

U vinskome svijetu postoji sorta koja nosi nadimak Ludi konj. Dakle, riječ je o sorti koju je jako teško ukrotiti. Češće ćemo je naći u kupaži sorti, nego samostalnu. To je cabernet franc koji nominalno glasi za treću sortu u Bordeauxu. Jedino ga Chateau Cheval Blanc od velikih vinskih kuća u Bordeauxu ima u svom prvom vinu u 50-postotnom omjeru, a sve ostale kuće u puno manjim omjerima jer prednost daju cabernetu sauvignonu i merlotu.

U Istri ga kao ozbiljno vino imaju tri kuće, a jedan od boljih dolazi iz podruma Franca Armana iz Narduči. On danas obrađuje oko 20 hektara vinograda, od čega ima 13 hektara u vlasništvu, a sedam u kooperativi. Osim caberneta franca, ima još i izvrstan teran i merlot te malvaziju i pinot sivi.

No, cabernet franc nije u svakoj berbi dobar za punjenje u bocu, tako je Arman preskočio berbu 2008. , kao i 2010., a upozorava me da će 2011. i 2012. biti izvrsne. Danas bih vam predstavio Cabernet Franc iz berbe 2007., za koji je grožđe raslo na položaju Stara boška na dubokoj istarskoj crvenici i 300 metara nadmorske visine.

Na tom položaju Arman ima hektar caberneta franca, a berba je bila početkom listopada. Uslijedila je desetodnevna maceracija, potom fermentacija i malolaktička fermentacija u inoksu. Potom vino ide na 18-mjesečno odležavanje u velike 2.500-litarske drvene bačve te u rabljene barrique bačvice u omjeru pola-pola. Slijedi završno kupažiranje u inoksu te punjenje u boce u kojima provede šest mjeseci pred puštanje na tržište.

Vino posjeduje lijepu duboku rubin crvenu boju s tamnijim rubovima, gusto je i bistro. Intenzivnost je izražena, a kakvoća fina. U mirisu mi prvo naviru džemaste note od ribiza, potom nota vanilije koja se križa sa začinskim notama zelenog papra, a tu se javlja i nota zelene paprike. U sljedećem naletu je nota wrappera ili gornjeg lista na cigari, pa mala nota čokolade, a od cvjetnog izlazi mi malo ljubičice.

Nakon ovog opisa zaključujem da vino ima bogatu kompleksnost. Suho je, djelomično toplo i mekano, dok je s druge strane svježe, djelomično tanično s finim taninima, fino ukusno i na završetku slano. U retro okusu osjećam gorku čokoladu koja mi se vraća u usta. Uravnoteženo je, s izraženom intenzivnosti u ustima, ima lijepu trajnost te je fino i punoga tijela.

Ono je i harmonično te spremno prema zrelom stadiju, a s dobrim kiselinama koje ga krase može izdržati još barem tri godine u dobrim uvjetima čuvanja. Idealno vino za sljubljivanje s novogodišnjim svinjskim pečenjem s krumpirom i aromatičnim travama. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter