Enoteka: Franciacorta Cuvee

Franciacorta Cuvee
Franciacorta Cuvee

Sada kad su vrućine počele biti nepodnošljive, stalno nam misli lutaju za nečim osvježavajućim. Pjenušava vina su nešto najbolje kad se želimo osvježiti i razveseliti, jer mjehurići nam nose radost i veselje. Nekoliko puta pisao sam u ovim kolumnama o raznim pjenušavim vinima iz vinorodnih regija, no danas bih se osvrnuo na jedan od najboljih talijanskih pjenušaca koji se zovu Franciacorta, koji je po kvaliteti od svih europskih pjenušaca zasigurno najbliži šampanjcu.

Franciacorta je teritorij koji se nalazi u provinciji Brescia u bogatoj talijanskoj regiji Lombardiji, a prostire se između Brescie i Bergama južno od jezera Iseo. Ime je dobilo po rimskom nazivu "curtes francae" ili francuski posjed, jer je taj dio Italije još u VIII. stoljeću bio pod franačkim carstvom. Prekrasan kraj kojim dominiraju blagi brežuljci, a tlo se sastoji od šljunka i pijeska te vapnenca, predstavlja odličan teroir za uzgoj vinove loze. Klima je blaga s utjecajem Alpa, na koju utjecaj ima i jezero Iseo u neposrednoj blizini.

Sortiment je u Franciacorti sličan kao i u Champagni, sastoji se od chardonnaya, pinota crnoga i bijeloga. Nedavno sam imao priliku ponovno kušati jednu od najboljih franciacorti što se pojavila na hrvatskom tržištu - cuvee proizvođača Bellaviste, koja je uvrštena na jednu od najboljih hrvatskih vinskih karti u hotelu Monte Mulini.

Franciacorta cuvee Bellavista sastoji se 90 posto od chardonnaya, ostatak otpada na pinot bojeli i crni. Bellavistu je 1977. osnovao  poduzetnik Vittorio Moretti koji je počeo s nekoliko hektara obiteljskih nasada, da bi danas došao do 190 hektara vinograda, s godišnjom proizvodnjom od oko1.500.000 boca.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Čašu krasi elegantna perlaža koja se sastoji od brojnih mjehurića izuzetno brzih i dugotrajnih. Iz čaše izvire izvrsna svježina te ugodan miris u kojem dominira egzotično voće pa onda i buket livadskog cvijeća koji se nadovezuje na miris lješnjaka i mendula. Kasnije se javlja i nota korice kruha i brioša.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano te svježe i mineralno. Ima srednje tijelo, uravnoteženo je kvalitetnom intenzivnosti i dosta dugim trajanjem u ustima. Kakvoća vina je sjajna kao i harmonija, vino je u izvrsnoj formi i treba ga trošiti, mada može živjeti još barem pet-šest godina. (E. PERDEC) 

Ime vina: Franciacorta Cuvee

Godina berbe: više berbi zajedno

Proizvođač: Azienda Agrikola Bellavista

Lokacija: Erbusco /Lombardija

Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: aperitiv

Ocjena: 8,8/10

Cijena (mpc): 210 kuna (Wine Searcher)


Podijeli: Facebook Twiter