Enoteka: Flor de Cana

Ilustracija
Ilustracija

Ime pića: Ron Flor de Cana
Proizvođač: Companía Licorera de Nicaragua
Lokacija: Chichigalpa, Nikaragva
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Preporuka: Mojito  
Ocjena: 8,6/10
Cijena (mpc): bijeli rum 4 y.o 112,00 kn; tamni rum 7 y.o 175,00 kn (Vitis O & N)

U ovo toplo ljetno vrijeme odlično rade i dobro su posjećeni beach barovi kojima su glavni proizvodi kokteli. Osobno nisam veliki ljubitelj koktela, ali među njima imam svog favorita, a to je Mojito.

Ovaj svjetski poznati koktel svoje porijeklo vuče s Kube, a najvažniji sastojak, uz neophodne mentu, limetu, smeđi šećer u zrnu ili još bolje sok od šećerne trske te malo mineralne vode, svakako je bijeli rum. Mojito je postao planetarno popularan velikim dijelom zahvaljujući Ernestu Hemigwayju koji ga je rado pio.

Danas bih se osvrnuo na poznati brend Flor de Cana iz Nikaragve koji na tržištu ima rumove u osam različitih etiketa te bih se pozabavio s bijelim rumom Extra dry 4 y.o koji je odležavao u bačvama od inoksa i tamnim rumom Gran Reserva 7 y.o koji je odležavao u 135-litarskim bačvama od viskija.

Najčešće se Mojito radi s bijelim rumom, no postoje i verzije Royal Mojito ili Grand Mojito u koje ide tamni. Distributer ovih rumova za Hrvatsku je mala firma iz Buja Vitis O&N vlasnika Omara Biloslava, koji se kao jedan od rijetkih distributera u Hrvatskoj specijalizirao za plasman destilata.

Flor de Cana je brend koji je izradila Compaia Licorera de Nikaragva, osnovana 1937. Sve je počelo kad je tvrtka zasadila veliku plantažu šećerne trske pa su uz nju izgradili i svoju prvu destileriju u mjestu Chichigalpa, oko 120 kilometara od glavnog grada Manague. Rumovi se dijele u tri skupine: 80 posto ih se dobiva destiliranjem melase dobivene iz šećerne trske, to bi kod rakije bilo pandan komovici (destilat dropa ili koma), 15 posto se dobiva kao destilat soka šećerne trske, što bi bio pandan lozovači (destilat mošta), te oko 5 posto je izuzetan destilat koncentrata soka šećerne trske.

Dakle, probao sam samostalno oba ruma te kasnije Mojito također s oba ruma. Bijeli rum je mirisom malo slabiji od tamnog, kod kojeg su izražene note karamele i liquiricije te čokolade. Kod bijeloga se nakon zagrijavanja osjeti čak i mala nota cvjetne arome. U ustima su oba ruma lijepa i zaokružena, alkoholi ne strše te su ugodni za piće i dugo traju u ustima. No, nekako mi se više svidjela kombinacija Mojita s bijelim rumom jer mi je elegantnija i pitkija, tamni rum bih ipak radije pio sam uz cigaru jer joj je prirodni saveznik. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter