Enoteka: En Primeur berba 2013.

Ilustracija, arhiva (B. KOVAČEV/CROPIX)
Ilustracija, arhiva (B. KOVAČEV/CROPIX)

Pred dvije godine, počevši s berbom 2011., poduzetni ljudi iz Vinistre došli su na ideju da bi bilo dobro već sredinom veljače predstaviti tržištu mlade malvazije. Čisto da se dadu naznake kakva je bila berba i što možemo očekivati od dotične berbe.

Za predstavljanje je odabran prekrasni zagrebački hotel Esplanada te je već prve godine događaj bio izvrsno posijećen i medijski popraćen. Ove godine su se godine, po prvi put, mladim malvazijama pridružili i vinari iz Dalmacije s mladim pošipima i Slavonci s mladim graševinama.

Dakle i na ovome primjeru možemo vidjeti da je Istra definitivno dominatna regija u Hrvatskoj po vinskim aktivnostima i da je pohvalno da i ostali slijede istarske primjere u promociji i plasmanu vina.

Ovogodišnji En Primeur održan je protekli ponedeljak također u Esplanadi - prvi sati bili su rezervirani samo za profesionalce, a potom je bio otvoren za javnost. Generalno gledajući, svi su veoma zadovoljni berbom 2013. i uvjereni da će biti izuzetno dobra za bijela vina, čak možda jedna od najboljih u ovome stoljeću.

Pred odlazak na prezentaciju u Zagreb, porečki Institut za poljoprivredu i turizam proveo je kušanje istarskih malvazija s četiri dijela Istre: južne, zapadne, sjeverne i centralne te se na temelju rezultata tog zajedničkog kušanja sastvila jedinstvena "krvna slika berbe".

Uspoređuju se parametri najviših, najnižih te srednjih temperatura ali i količina padalina. U godini 2013.  bilo je klimatski hladnije proljeće, pa je za vinograde bila lakša zbog usporenije vegetacije. Sama berba je počela u redovitom roku, sredinom rujna, kao što je bilo u svim normalnim godinama.

Vina iz berbe 2013. su sa prepoznatljivim bojama te karakterističnim za istarsku malvaziju. Odlikuju ih i intenzivni mirisi te kompleksne arome s izraženim aromama, a vina su okusno harmonična i uravnotežena.

Zaključak je da će malvazija istarska iz berbe 2013. biti izbalansiranih mirisa i okusa, prepoznatljivih boja i okusno uravnotežena. Što se tiče boje, prevladavat će slamnato-žuta s zelenkastim nijansama, kod aroma prevladavat će voćna aroma s izraženim, zrelim jabukama, dunjama, te žutim zrelim i tropskim voćem s nijansom aromatičnog bilja kao što su lovor i celer. A okus je harmoničan, mineralan te  ugodno svjež i prati aromu!

Kušao sam gotovo sve mlade malvazije te mi je jako teško odlučiti se za neku koja bi mi se isticala kao osobni favorit. Smatram da će ovogodišnje ocijenjivanje za Vinistru biti jako zanimljivo i da bi ove godine moglo biti puno mladih malvazija koje će preći prag od 86 bodova i dobiti zlatnu medalju. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter