Enoteka: Elio Grasso

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Barolo "Ginestra Casa Mate"
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Azienda Agricola Elio Grasso
Lokacija: Monforte d'Alba/Italija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: jela od divljači
Ocjena: 9,1/10
Cijena (mpc): 350,00 kn (wine searcher)

Moj prvi značajniji susret s vinima iz Piemonta zbio se 2002. u rujnu kada je priređena degustacija vina u hotel-restoranu Valsabbion u Pješčanoj Uvali. Proizvođač je bio Angelo Gaia. Bila je čast i zadovoljstvo provesti cijeli dan s ovim, jednim od najvećih autoriteta talijanske vinske scene, koji je sa mnom kušao i komentirao sva vina koja smo pripremili za degustaciju.

Tada sam po prvi put shvatio značaj pijemontskih vina za talijansku, ali i svjetsku vinsku scenu, a najznačajniji ambasador Piemonta u svijetu bio je upravo Angelo Gaia. Tri godine kasnije zahvaljujući jednom od najboljih hrvatskih vinskih znalaca Željku Bročiloviću Carlosu, moj kolega Frenky i ja imali smo priliku upoznati i vina još jednog pijemontskog vinara, Elia Grassa iz mjesta Monforte d'Alba u blizini grada Cunea.

Večera se održavala u lijepom prostoru restorana Villa Astra u Lovranu gdje smo nakon degustacije uspjeli pola sata popričati s vinarom. Obitelj Grasso počela se vinarstvom baviti krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Na svojih dvadesetak hektara uzgajaju crvene sorte: nebiolo, barberu i dollceto, a od bijelih chardonnay. Nedavno sam od mog prijatelja na poklon dobio bocu Barolo "Ginestra Casa Mate" iz 2009. koja je tek nedavno izašla na tržište, te ćemo je danas kušati.

Barolo je selo u čijoj okolici se nalaze najbolji položaji za sortu nebiolo koja je dobila ime po magli, jer vinogradi često budu prekriveni maglom. Da bi se vino zvalo barolo mora odraditi 38 mjeseci školovanja od čega najmanje 18 mjeseci u bačvi, a ostatak u boci.

Vino ima lijepu rubin-crvenu boju, bistro je i gusto. Dekantirao sam ga i poslužio u Riedel čašu serije Vinum koja se koristi i za pinot noir. Intenzivnost mirisa je izražena i jako fina, kada se vino počelo otvarati pojavile su se note šumskog voća, kasnije dolazi i nota tamne čokolade te zemlje, potom i nota suhog tamnog voća, te kasnije i malo slatkastog mirisa ruže pomiješanog s vanilijom. Dakle, vino ima bogatu kompleksnost mirisa.

Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane ugodno svježe s finim taninima koji će se boravkom u boci još više smekšati. Ima jako lijepu mineralnost, a krasi ga puno tijelo. Vino je uravnoteženo s intenzivnim okusom i dobrom trajnošću te sjajnom kakvoćom okusa, na after tasteu dolazi mi nota borovnice. Harmonično je i spremno, a za nekoliko godina počet će prelaziti u zrelo te će oko 2020. dostići zenit svoje zrelosti. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter