Enoteka: Don Nuno Sherry

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Lustau Oloroso Don Nuno
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvođač: Emilo Lustau S.A.
Lokacija: Arcos/Jerez de la Frontera
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kao aperitiv
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 225 kuna (Cicibela Rovinj)

Andaluzija je kolijevka španjolskog vinogradarstva i hortikulturni raj gdje uspijevaju mnoge kulture. To je najjužnije vinogradarsko područje u Europi s više od 300 sunčanih dana u godini. Najveći grad je Jerez de la Frontera, iz imena vidimo da je Jerez na granici između dva kontinenta.

U ovome dijelu Španjolske stoljećima je bio veliki utjecaj Arapa pa se i u gradu još uvijek, po arhitekturi, osjeća duh Maura. Tipično andaluzijsko tlo sastoji se od mješavine vapnenca, pijeska te ilovače, koja izgleda kao kreda, a lokalno se naziva albariza. Za proizvodnju najboljih sherryja, proces počinje već u vinogradu, gdje se bira grožđe s najboljih položaja a te sorte su palomino, pedro ximenez, moscatel.

Podjela sherry vina dijeli se na nekoliko različitih tipova: fino, manzanilla, amontillado, oloroso, paolo cortado te cream sherry. Sherry spada u ojačana vina koja se ojačavaju žesticama, sistem odležavanja zove se solera te je jedinstven u svijetu, a sastoji se od tri reda 500-litarskih bačvi, prvi red sedam bačvi, drugi šest i treći pet.

Jedan od ključnih faktora u procesu nastanka sherryja poznat je kao flor ili cvijet, raste na površini vina u bačvi, prenosi karakterističan miris do gotovog proizvoda. Flor potječe od kvaščevih gljivica kojih ima po starim podrumima. Flor štiti razvoj vina od prevelikog utjecaja kisika. To je stari sistem odležavanja kojeg se moderna ekonomija pokušava riješiti jer stari način predviđa da se svaka boca napuni trećinom iz svakog reda.

Vinariju, ili Bodegu Emilio Lustau, osnovao je 1896. Don José Ruiz-Berdejo, no moderna povijest počinje 1940., kada vinariju preuzima njegov nasljednik Don Emilio Lustau Ortega. Ovaj sherry koji ću vam danas predstaviti spada u oloroso te je odležao 12 godina u bačvama od američkog hrasta. Vino ima lijepu jantarnu boju, bistro je i gusto.

Miris je intenzivan i izražen te ima jako finu kakvoću. Na miris mi dolaze note zelenog oraha, potom i malo karamele. Nakon druge vrtnje dolazi začinska nota, potom malo čokolade te mala nota kestena. Vino je polusuho, toplo, mekano.

S druge strane vino je svježe, tanično i mineralno te ima laganu gorčinu na drugom kušanju. Vino je punoga tijela, uravnoteženo, intenzivno u ustima, dosta traje i ima finu kakvoću. Spremno je za konzumaciju, a možemo ga preporučiti kao aperitiv ili čak ponuditi uz platu sireva. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter