Enoteka: Dom Perignon


Ime vina: Dom Perignon blanc
Godina berbe: Vintage 2003.
Proizvođač: Moet & Chandon
Lokacija: Epernay, Francuska
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: jastog s bavetama a la Marina
Ocjena: 9,3/10
Cijena (mpc): 1.300,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Prva boca vintage Dom Perignona napunjena je iz berbe 1921., no, treba napomenuti da se pune samo najbolje godine, tako je u razdoblju od 1921. do 2003. napunjeno samo 39 godišta, a samo se dvaput desilo da su tri berbe za redom bile bez prekida, od 1969.-1971. i 1998.-2000. Kao tri legendarno dobre berbe zapisane su: 1947.,1959., i 1976.

U zadnjih deset godina preskočene su 1994.,1997. i 2001. a godišnja proizvodnja varira od godine do godine. Od 1959. do 2000. godine punjena je i 21 berba rose verzije Dom Perignona.

Berba 2003. bila je u Šampanji jako specifična, obilježila ju je hladna i suha zima, no onda je u proljeće došao  veliki val hladnoće koji je zadesio regiju u razdoblju od 7-11. travnja. Dosta grožđa se smrznulo te je šteta bila velika, no, onda je došlo jedno od najtoplijih ljeta u povijesti te regije, te je berba bila jako rana, najranija u povijesti, pa je grožđa koje je preživjelo tešku zimu, bilo  izuzetne kakvoće, zdravo i kvalitetno.

Dom Perignon je skoro uvijek asemblaž od 50 posto pinota crnoga i 50 posto chardonnaya, no, u nekim berbama se omjer povisi za 10-15 posto u korist jedne ili druge sorte. U ovoj berbi 2003., glavni enolog Richard Geoffroy (Chef de Cave) se odlučio za 65 posto pinota crnog, jer su nasadi chardonnaya nastradali od zime.

Dakle Dom Perignon izlazi na tržište nakon sedam godina provedenih u podrumu i to se obilježava atraktivnim prezentacijama na kojima se odabranom društvu toči nova berba u izobilju. Osobno sam prisustvovao promociji berbe 1998. koja je održana 2005. godine u Zagrebu. Danas ću vam predstaviti novu berbu 2003. koju sam imao priliku nedavno kušati.

Vino ima prekrasnu slamnatožutu boju, kristalno je bistro, djelomično gusto te ima veliki broj sitnih mjehurića koji jako puno traju. Intenzivnost mirisa je jako izražena a kakvoća fina no možda malo zatvorena na samom početku, zato je svakako bolje koristiti širu čašu.

Dolaze mi slatki tonovi cvijeća, pa note kandiranog voća, mala nota lista mente i korijen sladića ili liquriziq. Kasnije dolazi tipična nota korice kruha i maslaca. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, ima lijepu svježinu i mineralnost. Tijelo je srednje, vino je uravnoteženo i ugodno trajno u ustima s odličnom intenzivnošću. Harmonično je, jako fino i može trajati barem 25 godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter