Enoteka: Degrassi Chardonnay

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Chardonnay
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Degrassi
Lokacija: Bašanija/Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: tjestenina sa kanaštrelama
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 71,00 kn (Cicibela Rovinj)

Kada sam u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća, uz kolege Frenka i Nevija stjecao svoja sommelierska iskustva na terasi Valsabbiona, najbolje su se prodavala bijela vina iz Goriških brda, sjećam se izvrsnih baznih chardonnaya od Stojana Šćureka i Marijana Simčiča  te Marka Skočaja Dolfa.

Prvi istarski chardonnay koji je mogao konkurirati suverenim susjedima iz Goriških brda, bio je Degrassijev chardonnay sa položaja Ferne, po kojem je dobio i ime. Položaj Ferne nalazi se na lijevoj strani ceste Buje – Umag u pravcu Umaga. Nasadi ovoga chardonnaya podignuti su sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, od strane PiK-a Umag koji se kasnije zvao HI AGRI ENO.

Nakon privatizacije koja je slijedila devedesetih godina, Degrassi je dobio pod kontrolu oko tri hektara vinograda na ovim vrhunskim položajima, koji se nalaze na bijeloj zemlji te su okrenuti na idealnu poziciju jug-zapad. U posebno dobrim godinama vinarija Degrassi puni chardonnay Ferne u dvije linije: baznu i barrique.

No, danas ćemo se pozabaviti baznim chardonnayem iz berbe 2011. iz koje je punjena samo bazna linija a ostatak chardonnaya će se koristiti za kupažu "Tere bianche" zajedno s malvazijom, sauvignonom i viognierom. Grožđe je brano krajem osmog mjeseca ove poprilično tople godine, te je ostavljeno na maceraciji oko 12 sati pa je nakon fermentacije vino odležavalo isključivo u inoxu.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro, te djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena te jako fina. Dominira prezrelo bijelo voće u obliku kruške  i jabuke te ide prema dunji, potom se otvara i nota grejpa. Onda ide nota suhog sijena, pa malo mediteranskog začinskog bilja, a nakon nekoliko minuta čak i mala nota gljiva - šampinjona ili tek ubranih vrganja.

Kompleksnost mirisa mogu okarakterizirati kao bogatu jer ima dosta široku paletu. Vino je suho, djelomično toplo i mekano,  te djelomično svježe, što je karakteristika dosta tople berbe 2011. Tanina nema te je ugodno mineralno što je često bilo obilježje Morenovih chardonnaya s mikrolokacije Ferne.

Vino ima srednje tijelo, uravnoteženo je, djelomično je jaka intenzivnost okusa, u ustima je trajno a na kraju je harmonično i fino. After taste nam daje malo gorčine te okus prezrela voća i malu notu maslaca.

Ovo vino mogu preporučiti uz tjesteninu s kanaštrelama, a nakon toga opuštanje uz vjerojatno najkvalitetniju hrvatsku grapu, koja je u Degrassijevom podrumu odležala 10 godina u barrique bačvicama. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter