Enoteka: Daruvarska slatkica

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Graševina, izborna berba prosušenih bobica
Godina berbe: 2007.
Proizvođač: Vinarija Daruvar
Lokacija: Daruvar, Slavonija
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: plemeniti sirevi
Ocjena: 9/10
Cijena (vpc): 300,00 kn (kod proizvođača)

Nakon što su hrvatski vinari počeli dobivati visoke nagrade za svoja vina po eminentnim europskim sajmovima i natjecanjima, prvenstveno za vina iz predikatne kategorije, postalo je mnogima jasno da u toj grani vinarstva leži velika šansa.

Vinarija Daruvar je svijetli primjer kako i velika vinarija s pažljivim selekcijama pojedinih vina može postići eminentan uspjeh na europskom tržištu.

Danas bih se osvrnuo na graševinu izborne berbe prosušenih bobica iz 2007., za koju je vinarija osvojila sljedeće nagrade: Decanter World Wine Awards 2009 u Londonu - zlatna medalja, MUNDUS vini 2008. u Njemačkoj - zlatna medalja, Vinalies Internationales 2009. u Parizu i Concours Mondial De Bruxelles 2009. - srebro!

Time se Vinarija Daruvar, s osvojenih 13 medalja na međunarodnim ocjenjivanjima vina u zadnjih nekoliko godina, potvrdila kao zlatna vinarija, jer je najnagrađivanija hrvatska vinarija. Grožđe za ovo vino brano je u mjesecu prosincu, pažljivo je birano i selektirano, ostavljano na trsu kako bi se prirodnim načinom prosušilo, pa i napadnuto plemenitom pljesni.

Ovo vino nosi potpis glavne enologinje vinarije Daruvar Suzane Jurišić koja je osobno selektirala grožđe i nadgledala proces stvaranja ovog vina, te je dostupno u ograničenoj količini od 2.400 boca!

Vino ima zlatnožutu boju koja ide prema jantarnom, bistro je i gusto, kada ga se zavrti u čaši, onda čak ide i prema uljnome. U mirisu se miješaju note meda od kadulje i livadnog meda, potom note prosušenog voća, kao marelica i grožđica, a u jednom momentu dolaze i zemljane note pomiješane s notom bijelog tartufa.

Intenzivnost mirisa je izražena a kakvoća je jako fina, te slobodno mogu zaključiti da je miris kompleksan. Vino je slatko, djelomično toplo i mekano te zaokruženo, s druge strane ima ugodnu svježinu i lijepu mineralnost te puno tijelo. Vino je uravnoteženo, izražene intenzivnosti okusa, te jako dugo traje u ustima i ima ugodan slatkasti after tasting. Izuzetno je fine kakvoće, harmonično i sada je u idealnoj formi za konzumaciju, no šteta je da su količine gotovo potrošene. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter