Enoteka: Damjanićev Cuvee Clemente

Cuvee Clemente Ivana Damjanića
Cuvee Clemente Ivana Damjanića

- Nema boljih crnih vina od mješavine više sorti, u povjerenju mi je šapnuo poznati talijanski enolog na jednom druženju prije desetak godina. Kao primjer naveo mi je poznata toskanska vina koja su mješavina autohtonih domaćih sorti s onima francuskim, prvenstveno bordoškim. Ta vina poznata kao "supertoskans" i meni su jedna od najdražih, a imamo i istarsku verziju koju je osmislio vizionar Mladen Rožanić nazvavši je "superistrians".

Upravo bih danas s vama podijelio svoje viđenje jednog takvog "superistriansa" koji nam je podario jedan od najboljih istarskih vinara mlađe generacije Ivan Damjanić. Njegova vinarija smještena je na prekrasnim položajima u okolici sela Fuškulin, nedaleko od turističkog naselja Zelena laguna.

Vino je nazvano Cuvee Clemente, dolazi iz izuzetne berbe 2009., a kupaža je 60 posto merlota, 25 posto cabernet sauvignona, deset posto terana i pet posto borgonje. Njegova kvaliteta potvrđena je i na međunarodnim natjecanjima u Londonu (Decanter) i Lyonu, gdje ovo vino dobiva srebrna odličja!

Grožđe dolazi s dvije mikrolokacije: Gobovica i Dugače, s prosječnom nadmorskom visinom od 55 metara. Vinogradi su okrenuti u smjeru sjever - jug i rastu na dubokoj istarskoj crvenici. Nakon ručne berbe svake sorte posebno, koja je trajala od sredine rujna do prvih dana listopada, te kasnije maceracije od 10-20 dana, ovisno o sorti, vino je odležavalo u drvenim bačvama zapremine 225-500 litara u razdoblju od 12-14 mjeseci. Nakon toga je kupažirano u inoks bačvama te je kasnije, pred puštanje na tržište, provelo još 12 mjeseci u boci.

Ima duboku rubin-crvenu boju s tamnijim ringovima, ali i svjetlijim nijansama, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa, čak i kada je čaša mirna, takva je da ga treba ozračivati barem jedan sat pred konzumiranje. Kakvoća mirisa je fina, a na prvu mi dolazi nota džema od višnje pomiješana s notom vanilije te cedrovine. Nakon toga pojavljuje se čokolada s voćnim primjesama te crni papar pomiješan sa suhim šljivama.

Vino je suho, toplo i mekano, čak ide prema baršunastom, s druge strane djelomično je svježe, tanično s finim sitnim taninima te ukusno i vrlo pitko, a krasi ga i jako tijelo. Na after tasteu osjeća se šumsko voće pomiješano s vanilijom. Uravnoteženo je s izraženom intenzivnošću okusa i dobrom trajnosti u ustima te ima finu kakvoću. Vino je sada u pravoj formi za pijenje te ga krasi lijepa harmonija. (E. PERDEC)

Ime vina: Cuvee Clemente

Godina berbe: 2009.

Proizvođač: Vina Ivan Damjanić

Lokacija: Fuškulin/Istra

Temperatura serviranja: 16 - 18 stupnjeva Celzija

Gastropreporuka: teleći odrezak s vrganjima

Ocjena: 8,9/10

Cijena (MPC):132,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter