Enoteka: Čuvena bujska malvazija


Ponekad na zajedničkim druženjima s kolegama iz Maistre pitam iskusne igrače Silvana Sbizu i Vladu Kablara koja su se vina prodavala u zlatnim vremenima našeg turizma, a oni mi uvijek odgovore da je broj jedan bila čuvena bujska malvazija. Ovo legendarno vino proizvodio je nekadašnji PIK Umag kasnije nazvan HI Agri-Eno.

Poljoprivredni kombinati (PK) bili su uobičajen organizacijski oblik poljoprivrednog poduzeća u Hrvatskoj od 1960-ih do 1991., u njima se ujedinjavala primarna proizvodnja i prerada. Nastali su spajanjem državnih poljoprivrednih dobara i općih poljoprivrednih zadruga prema teritorijalnom načelu na području tadašnjih općina (PK Labin, PK Pazin, PK Poreč i PK Umag). U njihovu su sastavu bile i organizacijske jedinice za kooperaciju sa seljačkim gospodarstvima. S vremenom su PK-i mijenjali imena, udruživali i razdruživali se u složenije forme, sve do 1992. kada je izvršena privatizacija.

Grožđe za bujsku malvaziju raslo je na najboljim istarskim "grand cru" pozicijama: Santa Lucia i Contarini. Na ovim položajima i dalje raste izvrsno grožđe te ove vinograde sada u koncesiji imaju veliki istarski vinari poput Kozlovića i Degrassija. U svome podrumu pronašao sam jednu bocu bujske malvazije iz berbe 1997. te bih danas s vama htio podijeliti svoje viđenje ovog petnaest godina starog vina.

Berba je bila sredinom rujna, nakon fermentacije vino je odležavalo na vlastitim kvascima te je školovano u inoks bačvama. Vino ima lijepu zlatno-žutu boju, rubovi su boje staroga zlata, vino je kristalno i bistro i djelomično gusto. Budući da ipak ima 15 godina, treba mu malo zraka da se nadiše, pa sam ga pretočio u veću bordošku čašu.

Intenzivnost mirisa je djelomično izražena, kakvoća mirisa je djelomično fina, prevladavaju tercijarne note oraha, mokroga kamena te mahovine.

Kasnije se javlja i nota prezrelih agruma i kompota od jabuka, prisutna je čak i suha trava koja se miješa s mirisom tartufa. Vino je suho, slabo alkoholno i veoma mekano, s druge strane ima solidne svježine te dobru mineralnost. Slabog je do srednjeg tijela te je djelomično uravnoteženo, intenzivnost okusa je slabo izražena, a na trajnosti okusa traje samo svježina. Na retro okusu dolazi mi malo kompota od jabuka. Kakvoća ovoga vina je osrednja, djelomično je harmonično. Konačni zaključak je da je ovo vino staro te da je davno trebalo biti popijeno, ali da se dobro držalo barem 7-8 godina. (Emil PERDEC)

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 1997.

Proizvođač: Hi agri eno doo

Lokacija: Umag/Istra

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: stariji kozji sir

Ocjena: nije za ocjenjivanje

Cijena (mpc): arhivski uzorak


Podijeli: Facebook Twiter