Enoteka: Cuvee Kopar


Attila Gere jedan je od najznačajnijih mađarskih vinara u novijoj povijesti, živi i radi u Villányu, mjestu koje se nalazi u srcu mađarskog dijela Baranje. Attila i njegova supruga Katalin počeli su s malim vinogradom od 2 hektara na položaju Csillagvölgy. Oni su i pioniri vinskog turizma u Villányu jer su prvi otvorili mali pansion još 199. godine te su kasnije mnogi slijedili njihov primjer.

Od 1991. obitelj Gere u potpunosti se posvećuje vinariji i pansionu, te su danas sa svojih 50 hektara vinograda jedan od najznačajnijih čimbenika vinske scene u cijeloj Mađarskoj. Gere ima vinograde na najboljim položajima u okolici Villánya: Kopar, Konkoly, Csillagvölgy i Ördögárok. Novu modernu vinariju otvaraju 2002., te ona ima najsuvremenije tehnološke uvijete za proizvodnju vrhunskih vina. Nedavno je Karin dobila na poklon jedan Gereov Cuvee Kopar iz berbe 2009. pa bih svoju impresiju podijelio s vama.

Cuvee Kopar je klasična bordoška kupaža u omjeru po 40 posto cabernet sauvignona i merlota te 20 posto cabernet franca, a grožđe za ovo vino dolazi s najboljeg položaja zvanog Kopar. Nakon berbe svaka je sorta vinificirana odvojeno, a maceracija je trajala 15 - 25 dana, slijedilo je odležavanje od 20 mjeseci u hrastovim bačvama različite zapremine, napravljenim od mađarskog hrasta.

Vino ima bogatu tamnorubin crvenu boju, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, no vino obavezno treba dekantirati i poslužiti u najvećoj bordoškoj čaši koju imate.

Prvo se pojavljuju note zrelog šumskog voća, slijedi začinska nota u obliku papra te klinčića i cimeta, sve pomiješano s vanilijom. Kada se još više otvori, dolazi nota tosta te kave i crne čokolade, dakle kompleksnost mirisa je vrlo bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, svježine su ugodne, a tanini fini i sitni pa ima ugodnu mineralnost. Vino ima robusno tijelo i uravnoteženo je s izraženom intenzivnošću okusa i dobrom trajnosti, a na after tasteu javljaju se note vanilije i čokolade. Harmonično je i spremno mada ne treba žuriti s ispijanjem jer može trajati još 10 - 15 godina. (Emil PERDEC)

Ime vina: Cuvee Kopar

Godina berbe: 2009.

Proizvođač: Vinarija Gere Attila

Lokacija: Villanyi/Mađarska

Temperatura serviranja:16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: plata plemenitih sireva Kumparička

Ocjena: 8,9/10

Cijena (mpc): 192 kn (Wine Searcher)


Podijeli: Facebook Twiter