Enoteka: Cuvee Ines u crvenom i graševina Starac


Pred malo više od godinu dana u neformalnom razgovoru Mladen Rožanić najavio mi je skori izlazak na tržište crvene kupaže, svojevrsnog pandana odličnoj bijeloj kupaži „Ines u bijelom“, koji je naravno posvetio svojoj supruzi Ines. Tada sam ga u šali upitao: Pa nećeš valjda vino nazvati „Ines u crnom“, a Mladen je uz smijeh odgovori da će on još dugo poživjeti te da će se vino zvati „Ines u crvenom“.

Uvijek se veselim Mladenovim novim vinima jer nam redovito daju nešto drugačije, kao što je sve krenulo sa sada već standardnim cuveeom Superistrian, sada se nastavlja sličnom pričom kod „Ines u crvenom“, koje ću vam danas predstaviti. Roxanich vina su izuzetno cijenjena i van lijepe naše, tako je u zadnjem broju poznati Njemački enogastro magazin „Der Feinschmecker“ malvaziju Anticu iz 2009. svrstao među 50 vina koje preporučuju za godinu 2015.

Ovo vino je mješavina grožđa ili kako bi Talijani rekli uvaggio od čak šest sorti, od kojih su neke vrlo neobične za Istru: syrah, barbera, lambrusco, crna malvazija, cabernet franc i borgonja. Sve grožđe za ovo vino dolazi sa položaja Bačva, te raste na dubokoj Istarskoj crvenici, a sorte su u vinu podjednako zastupljene. Nakon berbe i prerade vino je macerirano oko mjesec dana te je kasnije odležavalo cijelih šest godina u drvenim bačvama i to veći dio od osamdeset posto u velikim drvenim badnjevima a manji dio oko dvadeset posto u rabljenim barrique bačvicama. Pred samo puštanje na tržište vino je odležalo oko tri mjeseca u boci, te je punjeno oko 8.000 boca. Vino ima lijepu rubin crvenu boju, sa tamnijim rubovima te malo svjetliji trbuh gdje boja poprima malo granatnih nota, što nam ukazuje na to da vino nije mlado. Vino je bistro i djelomično gusto, prije kusanja dekantirao sam ga te kušao nakon sat vremena.

Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena a miris je ugodan i fin te se sa svakom vrtnjom čaše oslobađa novi mirisni element. Na nosu mi prvo dolazi nota crnoga ribiza pomiješanoga sa borovnicom, potom slijedi nota, čokolade praćena sa dozom sladića ili liquirizzije a potom u začinskom dijelu dolazi i malo klinčića. Vino je suho djelomično toplo i mekano, gotovo nježno i baršunasto sa druge strane ima jako lijepu svježinu te nježne i mekane tanine i vrlo je ukusno čak i lagano slankasto sa elegantnim srednjim tijelom. Vino ima dobru ravnotežu, izraženu intenzivnost u ustima i lijepu trajnost okusa koja dugo traje, a na after tasteu javlja se nota džema od ribiza u kombinaciji sa malo maslaca .

Ime vina: Cuvee Ines u crvenom

Godina berbe: 2008.

Proizvođač: Vina Roxanich

Lokacija: Kosinožići, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Juneća obrazina

Ocjena:  9,2/10

Čaša: Cabernet/Merlot Restaurant Riedel Glass

Cijena (mpc): 195,00 kn (Cicibela Rovinj)

 

Hrvatska vina: Graševina Starac

Hrvatska ima mnogo lijepih vinogorja uzduž i poprijeko lijepe naše, znam da je velik broj Istrana barem deset puta bio na Kronplatzu, ali da ih pitate gdje se točno nalazi Kutjevo ili Pleternica, nisam siguran da bi sa sigurnošću znali ispravan odgovor. Zlatna dolina ili Vallis Aurea kako su je još stari Rimljani prozvali, prekrasan je vinski kraj kojim dominira kutjevačko vinogorje a pleterničko – požeško vinogorje mu je odmah uz bok.

Ovaj kraj je odličan izbor za kratki izlet, te kušanje dobrih vina iz mnogih malih vinarija, poput vinarije Markota čiju ču vam Graševinu danas predstaviti. Vinarija Markota je jedna relativno mlada vinarija koja je prve vinograde posadila 2005., a ja sam prvi put kušao njihovu berbu 2009., kada sam bio u komisiji za najbolju mladu Graševinu 2010. u Kutjevu na imanju Vlade Krauthakera.

Danas vinarija Markota ima 35 hektara vinograda i poprilično širok sortiment. Dominantna je od bijelih sorti Graševina, a od crvenih sorti Cabernet Sauvignon i to u omjeru 80:20 u postocima u korist bijele sorte, a godišnja proizvodnja je oko 100 tisuća boca. Najbolji položaji za Graševinu nalaze se na mikrolokaciji Starac, brdašcu sa oko 300 metara nadmorske visine, a zemlja je kombinacija ilovače i pjeskovita tla.

Specifično za Markotine vinograde je da su uz lozu posadili i 1000 ruža, jer ruže signaliziraju da li je neka bolest došla u vinograd, čak tri dana prije vinove loze. Tako kroz Markotine vinograde prolazi cesta vina i ruža, koja je izuzetno atraktivna u proljeće kada je sve rascvjetano. Vino krasi zelenkasto žuta boja sa malom slamnatom nijansom, kristalno je bistro i djelomično gusto prema gustome. Nakon točenja u čašu osjećam intenzivnost mirisa koja je izražena a miris je fin i ugodan. Na nosu mi prvo dominira nota zelene jabuke, koju prati malo breskve ali i dunje, potom dolazi nota narančine kore.

Nakon još par vrćenja vina u čaši  na kraju dolazi i malo note nečeg zelenog, što me podsjeća na koprive praćeno sa malo salvije pa možemo reći da je kompleksnost mirisa djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a sa druge strane ugodno je svježe i vrlo ukusno te se lijepo pije, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, djelomično intenzivno u ustima i ima lijep i dosta dugačak završetak, a na after tastu javlja se nota zrele breskve. Vino je harmonično i u dobroj formi za ispijanje uz platu hladnih  narezaka iz Slavonije.

 

Ime vina: Graševina „Starac“

Godina berbe: 2013.

Proizvođač : Vina Markota

Lokacija: Pleternica, Slavonija

Temperatura serviranja: 10-12 stupnja Celzijusa

Gastro preporuka: Domaći naresci

Ocjena: 9/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 55,00 kn (Cicibela Rovinj, na upit)


Podijeli: Facebook Twiter