Enoteka: Cuvee Boškinac

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Cuvee Boškinac
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vinarija Boškinac
Lokacija: Otok Pag
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: janjeći (paški) but
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 170,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Kad bi u hrvatskom turizmu bilo više ljudi kao što je Boris Šuljić s Paga, onda bi sigurno naš turizam i njegova ponuda bila puno bolja nego što je danas. Boris je ugostitelj, hotelijer i vinar, dakle sve u jednome čovjeku pod imenom Boškinac, što je bio nadimak njegova djeda.

Boškinac je hotel sa odličnim restoranom te vinarija. Kada biste kompletan posjed premjestili u okolicu Montalcina u Toscani odlično bi se uklopio u tamošnji krajolik i ne bi odudarao od ostalih elitnih posjeda. No, Pag nažalost nije Montalcino kao što ni Hrvatsko primorje nije Toscana, ali u tome je još veća vrijednost branda Boškinac. Jer lako je funkcionirati u Toscani gdje cijele godine dolaze turisti iz čitavog svijeta, dok je na Pagu sezona puno kraća a i bura često zna biti problem.

Već nekoliko godina vino Cuvee Boškinac je u Hrvatskoj jedan od najboljih crnih vina, nažalost berba 2008. je preskočena zbog loše kvalitete grožđa a to nam samo pokazuje ozbiljnost vinara koji se ne želi igrati s teško stečenim ugledom. Vinogradi se nalaze na najboljim položajima u Novaljskom polju, na 60 metara nadmorske visine, a tlo je boksitno i vapnenasto. Berba 2009. dala je izuzetne rezultate i na Pagu, a vino se sastoji od 55 posto merlota i 45 posto cabernet sauvignona.

Merlot je pobran početkom rujna, a cabernet 15-tak dana kasnije. Napravljena je odvojena vinifikacija, oba grožđa su macerirana oko 10 dana, potom slijedi odležavanje dvije godine u kombinaciji novih i rabljenih barrique bačvica, francuskih, američkih i slavonskih proizvođača.

Nakon toga vino ide na spajanje u veliki inox, pa onda prije puštanja na tržište šest mjeseci odležava u boci. Vino ima lijepu duboku rubin-crvenu boju, bistro je i prilično gusto jer se pri vrtnji u čaši brzo zaustavlja a i suze koje se lijeno spuštaju niz stjenku čaše ukazuju na to. Odmah po otvaranju boce daje note divlje kupine i maline, onda se otvara začinska nota gdje dominiraju klinčići i crni papar.

Nakon što se vino nadisalo u decanteru, na red dolaze note gustih džemova pa onda i malo čokolade. Kompleksnost mirisa je vrlo bogata. Vino je suho, toplo, djelomično mekano, s druge strane djelomično svježe te tanično s finim taninima, ukusno i lijepo se pije.

Ima jako i robusno tijelo, djelomično je uravnoteženo zbog viših alkohola, intenzivnost okusa mu je izražena te jako dugo i lijepo traje u ustima, ima finu kakvoću, harmonično je, spremno za trošenje, a u uz dobe uvijete čuvanja može potrajati bar 10 godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter