Ivo Enjingi je definitivno najvažnija osoba na hrvatskoj vinskoj sceni. Njegov pradjed je još 1890. posadio prve vinograde u zlatnoj dolini, te je do kraja Drugog svjetskog rata njihova obitelj bila među vodećima u požeškom kraju. No, nakon 1945., u socijalizmu, privatni vinari mogli su imati samo do 10 hektara vinograda, ali punjenje vina u butelje od 0, 7 litre mogli su ostvariti samo proizvođači koji su imali više od 10 hektara - u tom slučaju isključivo veliki kombinati, dok su ostali mogli prodavati samo otvoreno vino. Tako je to trajalo do 1988.e kada Ivo Enjigi počinje puniti prve butelje za zagrebački hotel Esplanadu pod izlikom da im samo čini uslugu puneći im otvoreno vino u butelje. S dolaskom demokracije nestala je i ova suluda socijalistička odluka, pa je Enjingi već od početka odlučno krenuo u osvajanje tržišta. Godine 1994. posadio je na položaju Venje novi vinograd te je od prve berbe 1998. sve bijele sorte stavio u jedno vino i za njega je 2004. dobio zlatnu medalju za vino do 10 funti po engleskom vinskom magazinu Decanter. To je bilo prvo vino koje je uopće skrenulo svijetu pažnju na kvalitetu hrvatskih vina.
Danas ću predstaviiti crno Venje iz berbe 2003. koje je tek nedavno izašlo na tržište. Vino je kupaža od: zweigelta, pinota crnoga, merlota, cabernet sauvignona i frankovke. Sve su sorte kasno brane, samostalno su macerirane 14 dana, pa su išle na odležavanje od 36 mjeseci u barrique bačvice. Nakon toga vino se dugo spajalo u velikoj bačvi i tek pred godinu dana išlo u bocu a koncem prošle godine po Enjingiju bilo spremno za tržište. Vino ima lijepu granat crvenu boju sa smeđim rubovima, bistro je i gusto. Miris ima izraženu intenzivnost, te je jako fin, prije serviranja obavezno ga treba dekantirati i prozračivati barem dva sata. Na nosu se otvaraju arome višnje i trešnje, potom lagano izlazi i čokolada, pa onda i malo džema od trešanja, potom izlazi i nota dima te se na kraju pojavljuje i vanilija. Vino je suho, toplo te mekano, na okusu zaokruženo te se javlja nota maslaca na after tasteu. Djelomično je svježe, blago tanično, te mineralno i ukusno. Tijelo vina je robusno a vino je uravnoteženo, mada malo strši alkohol, no zaokruženost vina je izvrsna pa onda taj alkohol ne strši previše. Intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa vrlo izražena dok je kakvoća vrlo fina. Vino je harmonično i mada na prvu izgleda staro, prvenstveno zbog boje, reći ću ipak da je zrelo te mu u dobrim uvjetima čuvanja mogu dati još barem deset godina. (Emil PERDEC)
Ime vina: Cuvee "Crno Venje"
Godina berbe: 2003.
Proizvođač: Vinarija Ivan Enjingi
Lokacija: Kutjevo/Slavonija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: pečena guska u pećnici
Ocjena: 8, 9/10
Cijena (mpc):115, 00 kn (Cicibela Rovinj)