Enoteka: Cristal

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Champagne "Cristal brut"
Godina berbe: 2004.
Proizvođač: Louis Roederer
Lokacija: Champagne/Francuska
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: rižoto sa škampima
Ocjena: 9,4/10
Cijena (mpc): 2.038,00 kn (Cicibela Rovinj)

Cristal uz Dom Perignon spada u red najpoznatijih šampanjaca na našem tržištu. Povijest Cristala seže u 1876. godinu kada je ruski car Aleksandar II za posebnu večeru od svog omiljenog proizvođača šampanjca Roederera zatražio prozirnu bocu, umjesto dotada uobičajene zelene, te je ovaj vrsni šampanjac u njoj izgledao odlično.

Cristal do 1945. nije bio prisutan na tržištu, a od sredine devedesetih do 2006. bio je iznimno popularan među rap muzičarima koji su ga nazivali "Crissy" te ga u raznim spotovima koristili na manje doličan način na što je reagirao direktor "Louis Roederer", Frédéric Rouzaud u The Economistu. Raperi, koje je predvodio Jay-Z, tu kritiku nisu prihvatili najbolje pa ga počeli bojkotirati.

Nedavno sam imao priliku kušati izvrsnu berbu 2004. koja je bila jednako dobra kao i 2002., a  sastoji se od 55 posto pinota noira i 45 posto chardonnaya, od čega je 20 posto odležavano u hrastovoj bačvi na vlastitim kvascima.

Grožđe dolazi iz najboljih vinograda Montagne de Reims, Vallee de la Marne i Cote des Blancs, a svaki Cristal prosječno provede pet godina u podrumu te počiva još osam mjeseci nakon degožiranja da bi postigao svoju zrelost i bio spreman za tržište. Cristal se od 1974 godine proizvodi i u rose verziji, a ukupna godišnja proizvodnja je oko 400.000 boca.

Vino ima zlatno-žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto s bezbroj sitnih mjehurića koji nikako ne prestaju izvirati. Kao i sve ostale velike šampanjce treba ga poslužiti u široj šampanjskoj čaši, a nikako ne flute koja je predviđena za obične pjenušce.

Intenzivnost mirisa je izražena s izuzetno finom kakvoćom, lepršavošću i elegancijom. Na nosu prvo dominira bijelo voće pomiješano s tropskim mangom te nastavljeno s notom croissanta i korom kruha, nakon nekog vremena dolaze i cvjetne note s malo melona.

Vino je deklarirano kao brut te ima oko 8 g/l šećera, djelomično je toplo i mekano, a s druge strane ugodno svježe s jako dobrom mineralnošću i finim ukusom. Ovo vino krasi puno tijelo te izvrsna ravnoteža s izraženom intenzivnošću okusa i dugom trajnosti, na after tasteu dolazi opet nota coissanta i manga. Cristal ima izvrsnu kakvoću i harmoniju te je spreman za ispijanje mada bez problema može trajati desetak godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter