Enoteka: Coronica Malvazija

Coronica Malvazija
Coronica Malvazija

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Vinarija Moreno Coronica
Lokacija: Koreniki /Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Ragu od sipe sa graškom
Ocjena : 9,1/10
Cijena(mpc): 60,00 kn (Cicibela Rovinj)

Ovih dana, svi smo zaluđeni Svjetskim prvenstvom u nogometu, a kada se gleda utakmica mora se nešto i popiti. Na nacionalnoj dalekovidnici koja ima ekskluzivno pravo prijenosa, s ekrana vrište isključivo reklame koje poručuju - pijte pivo. Mali prostor tog terena uzeo je Robert Prosinečki s gemištom i nešto sitno nam preporučuju Vina Belje. No, uvjeren sam da pravi ljubitelji vina i nogometa za vrijeme dobrih tekmi izvlače i prave boce na stol jer, na primjer, kada Hrvatska otvara svjetsko prvenstvo s Brazilom, to onda traži i posebno vino.

Budući da se svjetsko nogometno prvenstvo uvijek održava ljeti, a je radim u branši koja ne spaja blagdane i vikende već u tom periodu najviše radi, rijetke utakmice stignem pogledati u komadu. U sjećanju mi je ostalo finale Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. u Njemačkoj i utakmice između Italije i Francuske koja je išla u produžetke i na kraju penale te smo to proslavili s nekoliko boca Malvazije Coronice iz 2005. Stoga bih danas podijelio svoje viđenje Malvazije Coronica iz 2013.

Vinar je poput izbornika nogometne reprezentacije, jer je on i odgovoran za rezultat ali i ispašta zbog nekih drugih utjecaja kao što su, primjerice, vremenske nepogode. No, kako mi Moreno kao iskusni desni bek NK Babići iz najboljih vremena kaže : "Berba 2013. imala je puno bolji teren za igru, nego berba 2012." Tako  Moreno danas na ukupno 25 hektara proizvodi oko 120.000 boca malvazije.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju sa zelenkastim nijansama na rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, dok je miris fin i ugodno svjež. Na nosu prvo dolazi nota kore od limete, potom nota cvijeta bagrema, ali i zelenkastih tonova u obliku mladog luka i tek pokošene trave te zelenog čaja. Kasnije se otvara i malo nota narančine kore. Ovi mirisi dijametralno su suprotni onima iz berbe 2012. koja je kud i kamo bila toplija.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane je mineralno što je pak karakteristika i stil Morenovih vinograda. Vino ima srednje tijelo, uravnoteženo je, izražene intenzivnosti u ustima te dobre trajnosti. Na after tasteu javlja se malo bagremova soka.

Vino je harmonično te fine kakvoće i spremno za piće. Morenova malvazija već dugi niz godina najduže od svih malvazija ostaje u dobroj formi, te za razliku od mnogih drugih koje krajem ljeta počinju padati, ova je postojana. Čak sam nedavno kušao berbu 2011. koja je još uvijek - dobra. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter