Enoteka: Coronica Malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe : 2012.
Proizvođač : Vinarija Moreno Coronica
Lokacija: Koreniki / HrvatskaIstra
Temperatura serviranja : 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Ragu od sipe sa graškom
Ocjena : 8,8/10
Cijena(mpc) : 60,00 kn (CicibelaRovinj)

Nedavno sam imao čast i zadovoljstvo predstavljati hrvatska vina na Londonskom Internacionalnom sajmu vina te se još jednom uvjeriti u sve veću prepoznatljivost naših vina na britanskom tržištu.

Srećom, naši vinari ne trebaju isključivo ovisiti o izvozu vina, jer na to otpada cirka 20 posto njihove proizvodnje, dok vinari iz nekih drugih zemalja koje nemaju toliko jak turizam poput našeg gdje se ipak  popije dobar dio naših vina, ipak moraju više truda i sredstava uložiti u plasman svojih vina na stranim tržištima.

Na sajmu je bilo prisutno šest vinarija iz Istre, no bilo je i dosta upita za one vinare koji nisu izlagali vina, ponajviše za Coronicu i Kozlovića. Zaintrigiralo me gdje su ti ljudi probali Coronicinu Malvaziju,te su mi redom odgovorili da je to bilo na odmoru u Hrvatskoj.

Naime, ulaskom u EU mijenjaju se dvije bitne stvari na Hrvatskoj vinskoj sceni. Prestaje stara podjela na dvije regije i 12 podregija te se postavlja nova podjela na četiri regije: Istra i Kvarner, Dalmacija, bregovita Hrvatska i Slavonija i Hrvatsko podunavlje. Bitna promjena za Istru je, da nestaju vinogorja zapadno, srednje i istočno te će sva vina nositi oznaku Hrvatska Istra.

Budući da je hvaljen i tražen u srcu Europske gastro središnjice Londona, red bi bio da ja i Vi kušamo tradicionalno uspješnu Coronicinu Malvaziju. Berba u čudnoj 2012. počela je sredinom kolovoza u mladim vinogradima, dok je u starim brajdama berba trajala do sedmog rujna.

Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju sa tamnijim ringovima sa strane, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin i ugodan te vuče na klasičnu malvazijinu notu cvijeta bagrema. Posjeduje i malo nota zelene trave ali i tipičnih Coronikinih citrusa kao što je narančina kora. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, dok je sa druge strane djelomično svježe te je zadržalo svoju karakterističnu mineralnost koju mu daje toponim Bosco grande.

Vino ima srednje do puno tijelo, uravnoteženo je, izražene intenzivnosti u ustima te ugodne trajnosti. Vino je kao i skoro sve Morenove Malvazije do sada harmonično, jako fine kakvoće te spremno za piće iako će za mjesec dana biti u pravoj formi, jer je poznato da se Coronica Malvazija diže kada jedan dio malvazija počne padati. To je stil vinara i karakteristika teroira u kojem uspijevaju Coronicini vinogradi. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter