Enoteka: Château d'Yquem

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Château d'Yquem
Godina berbe: 2001.
Proizvođač: Château d'Yquem
Lokacija: Sauterns / Bordeaux
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: guščja jetra sa žara
Ocjena: 9,9/10
Cijena (mpc): Cicibela Rovinj - na upit

U proljeće 2009. moj prijatelj Zoran Vodopija, zasigurno  najbolji poznavatelj vina među istarskim informatičarima, nazvao me i rekao da ima nešto jako dobro za probati, no nisam ni slutio što mi sprema.

Našli smo se u mojem bivšem wine-baru Tinja u Šikićima te je naš zajednički prijatelj Dražen Lazić, tadašnji glavni urednik lifestyle magazina Insider, mirno izvadio bočicu (0,375)  Château d'Yquema iz berbe 2001., koju je tada na aukciji u Londonu platio 500 funti. Moram priznati da nisam bio pripremljen na takvo iznenađenje, a evo i zašto.

Naime, Château d'Yquema iz berbe 2001. je jedno od najboljih desertnih svjetskih vina svih vremena. Poznati Američki vinski kritičar Robert Parker ocijenio ga je sa 100 od 100 bodova. Ovo desertno vino koje dolazi iz francuske regije Bordeaux stvarno je nešto sasvim posebno.

Općenito se najbolja svjetska desertna vina, bilo u Bordeauxu bilo drugdje, dobivaju od grožđa inficiranog sojem gljivica koje se zovu Botrytis cinerea, poznatijim kao plemenita plijesan. Južne bordoške apelacije Sauterns zbog blizine Atlantskog oceana imaju vlažna i maglovita jesenska jutra, a danju je ugodno sunčano.

Taj uzastopni proces vlaženja i isušivanja predstavlja idealne vremenske uvjete za razvoj botritisa. Inače, apelacija ili zajednica Sauterns sastoji se od pet sela - Sauterns, Barsac, Bommes, Preignac i Fargues - te kao takva obuhvaćena je još uvijek poznatom podjelom iz 1855. godine te ima tri reda: 1 er grand cru koji je rezerviran isključivo za  Château d'Yquem, a slijede svi ostali podijeljeni u 1 er cru i 2 eme cru. Sauterns je najčešće dobiven od bijelih sorti grožđa koje su tipične za bordošku regiju: semillon, sauvignon bijeli i muscadelle.

Vino ima boju staroga zlata, gusto je i bistro. Intenzivnost mirisa je vrlo izražena, a miris je izvrstan i krasi ga vrlo bogata kompleksnost. Na nosu dominira med od lipe, na koji se nadovezuje nota cimeta pomiješana sa šafranom. Kasnije dolaze kandirano voće, suha korica limuna i naranče.

Vino je slatko, toplo, mekano, ali ugodne svježine te vrlo ukusno i pitko. Krase ga puno tijelo, izvrsna ravnoteža te fantastična intenzivnost i trajnost u ustima. Na retro okusu dominiraju mi marmelada od marelice i opet lipin med. Ovo vino u idealnim uvjetima može trajati barem 30 godina, no berbu iz 2001. nije jednostavno nabaviti. Siguran sam da ga zainteresirani mogu pronaći u dobro čuvanom vinskom sefu hotela Monte Mulini u dva tipa pakiranja 0,375 l i 0,750 l. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter