Enoteka: Chenin Blanc


Ime vina: Chenin Blanc
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Winery Kleine Zalze
Lokacija: Stellenbosch/Južna Afrika
Temperatura serviranja:10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Miješane školjke na bijelo
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc) : 60,00 kn (Wine Searcher)

Pred nekoliko godina slušao sam vrlo zanimljivo predavanje koje je održala gospođa Lynne Sherriff MW (master of wine) iz Južne Afrike, o vinima iz ove lijepe zemlje na samom južnom rogu afričkog kontinenta. Lynn je pričala o povijesti vinarstva i vinogradarstva u Južnoj Africi koja je povezana s doseljavanjem Bura, mješavine Holanđana i Francuskih protestanata koji su se 1600 godine počeli naseljavati u Južnoj Africi.

No, kada govorimo o modernoj bliskoj povijesti i upoznavanjem cijeloga svijeta s južnoafričkim vinima, onda se vezujemo za 1994 godinu i ukidanje zloglasnog "apartheida" što je naziv za sustav rasne segregacije koji se provodio od 1948 godine. Dvije najbitnije sorte grožđa koje se uzgajaju u JAR-u su, naravno francuskog porijekla, i to od bijelih Chenin Blanc koji potječe iz doline rijeke Loare, te Pinotagea koji je 1921 godine nastao križanjem Pinota crnoga i sorte Cinsault.

Dakle 1994 godine dolaskom Nelsona Mandele na vlast, južnoafrička vina jurnula su nezadrživo u svijet i postala dio ponude vinoljupcima diljem svijeta, posebice u Europskoj uniji. Ova vina još uvijek imaju jedan od najboljih omjera cijene i kvalitete na svjetskoj vinskoj sceni, uopće.

Na nedavnom sajmu vina u Londonu imao sam priliku kušati vina od vinarije "Kleine Zalze", a što je još bitnije, vina mi je točio i objašnjavao osobno enolog Johan Joubert . Ova vinarija ima tradiciju od davne 1695. no moderna povijest se povezuje sa kupnjom od strane Kobusa Bassona koji je vinariju preuzeo 1996 godine, te danas raspolaže sa 120 hektara vinograda te spada u jednu od najboljih vinarija u Južno Afričkoj regiji Stellenbosch.

Vinarija ima tri linije vina i to: Cellar Selection, Vineyard Selection te Family Reserve. Ja sam se odlučio s vama podijeliti svoje viđenje Chenin blanca iz berbe 2012. iz bazne linije Cellar Selection. Kako se JAR nalazi na južnoj polutci berba je bila u mjesecu ožujku gdje nakon fermentacije vino odležava u rabljenim 400 litrenim bačvama u periodu od šest mjeseci, potom dva mjeseca vino provede u boci, prije plasmana na tržište.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin dominira nota bijeloga cvijeća, paprika, agrumi, tropsko voće guava i anas, te breskva. Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano, djelomično sviježe, vrlo mineralno i krasi ga srednje tijelo.

Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, okus je trajan, na after tasteu ima vaniliju sa mangom. Vino je harmonično. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter