Enoteka: Chateau Kamnik

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Merlot Gran Reserva
Godina berbe: 2008.
Proizvođač: Chateau Kamnik
Lokacija: Skopje/Makedonija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: stariji ovčji sir
Ocjena:  8,8/10
Cijena (mpc): 570,00 kn (kod proizvođača)

Makedonija je izuzetno vinorodna zemlja u kojoj je vinarstvo i vinogradarstvo prisutno već stoljećima. Na nekoliko zadnjih sajmova vina susretao sam se s jako dobrim vinima iz Makedonije i to prvenstveno crvenim vinima. Vina od jedne relativno nove makedonske vinarije Chateau Kamnik iz Skopja, ostala su mi u ugodnome sjećanju. Chateau Kamnik  možemo predstaviti kao predstavnika novog stila makedonskih vina.

Većina ovdašnjih vinarija kao svoje prvo vino ističe tradicionalni Vranac dok Chateau Kamnik na prvo mjesto stavlja internacionalne sorte. Vinarija je osnovana 2004. godine te ima sedam hektara vlastitih vinograda i pet u kooperaciji, glavni enolog je Goran Milanov. Sortiment vinarije je vrlo raznolik: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, syrah,  sangiovese, montepulciano, nebiolo, primitivo, chardonnay, sauvignon blanc, traminac mirišljavi, pinot sivi.

Godišnja proizvodnja je 50.000 boca, a vlasnik vinarije je Ilija Iki Malinkovski veliki ljubitelj vina koji posjeduje veliku kolekciju vina iz cijeloga svijeta, tako da je osnivanje vlastite vinarije bio logičan potez. Iako dolazi iz obitelji bez vinarske povijesti, Malinkovski je napravio savršeno opremljenu modernu vinariju. U tehnološkom pogledu s najsuvremenijom opremom što se može naći na tržištu.

Danas bih s vama podijelio svoje mišljenje o merlotu "Gran Reserva" iz berbe 2008. koji je 28 mjeseci proveo u barrique bačvicama od američkog hrasta. Vinogradi se nalaze na istočnoj strani Skopja, na blagim padinama 300 metara nadmorske visine, u jako dobrim mikroklimatskim uvjetima i dobrom omjeru temperature između dana i noći.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju sa svijetlijim rubovima, bistro je i gusto - čak vrlo gusto. Intenzivnost mirisa je izražena i miris je jako fin, no vinu zbog visokih alkohola treba dosta zraka da se nadiše, pa je svakako bitno ovo vino izliti u decanter. Prvo mi dolaze note vanilije koja se isprepliće s džemom crnog ribizla a kasnije mi dolazi crna čokolada pa cedrovina i čak malo crnog papra. Dakle, miris je kompleksan.

Vino je suho, toplo, mekano a s druge strane djelomično svježe te tanično, vrlo ukusno te ga krasi robusno tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo zbog malo povišenih alkohola, intenzivnost okusa je izražena a vino ima lijepu trajnost i finu kakvoću okusa. Mogu zaključiti da je harmonično, spremno za konzumaciju te odlično paše uz crvena mesa s žara ili čak dobar ovčji sir. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter