Enoteka: Chardonnay Sirotić i Sauvignon False Bay







Vinarija Sirotić dolazi iz maloga mjesta Medveje na Vrhuštini, kako se nazivaju sva naselja oko pitoresknog mjesta Vrh koji je pozicioniran na vrhu najvišeg brda u okolici sa kojega puca pogled na cijeli kraj između Buzeta i Motovuna. Ovu malu obiteljsku vinariju vode otac i sin istoga imena i prezimena - Dario Sirotić. Na Vinistri ih tradicionalno možete naći odmah kada iznajmite čašu, prvi štand s desne strane, nema veze koji je Dario na štandu uvijek će rado popričati s vama i dati vam da kušate njihova vina.

Sirotići danas kontroliraju oko 5 hektaraa vinograda, a glavni sortiment je malvazija istarska sa 50 posto učešća, onda slijedi teran sa 30 posto i chardonnay sa 15 posto te muškat sa 5posto. Redovito su nagrađivani za svoja vina na raznim izložbama. Tradicija uzgoja vinove loze u obitelji Sirotić traje već dugi niz godina, no 2002 godinu mogli bismo povezati sa ozbiljnijim početkom bavljenja vinarstvom. Moj prvi kontakt s njihovim vinima bio je 2003 godine kada sam počeo raditi u Livadama u restoranu Zigante.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje Sirotićeva chardonnaya iz berbe 2014., za kojega je grožđe raslo na položaju Koruna koji se nalazi na 186 metara nadmorske visine. Vinogradi su stari 8 godina, posađeni su na bijeloj zemlji na terasastim položajima te zbog toga po hektaru ima 2.200 trseva. Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto.

Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodno osvježavajući. Na nosu mi prvo dolazi nota livadnog cvijeća, koju slijedi nota kamilice, a kasnije se nadopunjava i malo ogrozda praćena sa notom agruma. Dakle, kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomićno mekano a sa druge strane ima solidnu svježinu te vino krasi srednje tijelo.

Mogu reći da je vino uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost u ustima je solidna te se na after tasteu javlja ponovno nota agruma. Dakle mogu zaključiti da je vino fino i harmonično, te ga ne treba čuvati nego uživati u njemu uz razne morske delicije, a ja sam ga probao uz dondole sa žara i kombinacija je bila izvrsna. Zaključak je da je Dario iz jedne problematične berbe izvukao solidno vino, jer pamtim i njegove bolje chardonnaye, ali ove je godine ipak dobio zlatnu medalju za malvaziju, što dokazuje kontinuitet vinarije u nagrađivanju na velikim smotrama.

Ime vina: Chardonnay
Godina berbe: 2014.
Proizvođač: vina Dario Sirotić
Lokacija: Medveje ,Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Dondole sa žara
Ocjena: 8,9/10
Čaša: Malvazja Riedel Glass
Cijena (mpc) : 45,00 kn (kod vinara)


False Bay

Kada je na nedavnoj radionici "Masterclass by Paolo Basso" svjetski sommelierski prvak nakon kušanja malvazija i terana u obije verzije (svježoj i odležanoj), po završetku izlaganja rekao da bi polazna cijena istarskih malvazija po njemu bilo oko 4 Eura, neki prisutni vinari počeli su se mrštiti. Naime veliki problem većine istarskih vinara je taj što ne kušaju druga vina van lijepe naše.

Više sam puta osobno, na internacionalnim vinskim sajmovima, ciljano s pojedinim našim mladim vinarima kušao vina iz novoga svijeta i uvijek je zaključak bio identičan - bolje je da se sa njima ne borimo za tržište jer ne bismo mogli postići njihove cijene. Zbog toga sam danas s vama htio probati jedno južnoafričko vino koje je najsličnije našim mladim malvazijama, a to je sauvignon bijeli. Znači, ako sam ja u centru Beča kupio bocu vina za 9 Eura s pdv- om, onda ona u Južnoj Africi zasigurno nije koštala više od 4 Eura ,te tako dolazimo do onog o čemu je Basso pričao.

False Bay je bazna linija vina vinarije Waterkloof koja gaji elegantni europski stil vina. Vlasnik vinarije je Paul Boutinot, britanac francuskog porijekla koji je poput mnogih sunarodnjaka investirao u Južnu Afriku. Dakle Sauvignon bijeli False Bay dobio je ime po zaljevu kojega okružuju položaji Schapenberg sa kojih je bran dio grožđa, a ostatak je stigao s položaja Perdeberg, Stellenbosch. Nakon berbe i prerade vino odležava u inox tankovima, a jedan dio ostavlja se na vlastitom talogu šest tjedana.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju kristalno je bistro i djelom gusto. Intenzivnost mirisa je izražena a miris je fin i ugodan. Na nosu dominira nota egzotičnog voća poput ananasa, potom list pomidora, menta ali i malo breskve, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane vino ima solidnu svježinu i ugodno se pije, ukusno je te ga krasi srednje tijelo.

Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, vino nema preveliku tajnost a na after tasteu javlja se breskva. Vino je uredno obrađeno, harmonično, napravljeno da se pije na svakodnevnoj bazi do slijedeće berbe koja je u Južnoj Africi već zasigurno u prodaji, jer oni na južnoj hemisferi grožđe su pobrali u ožujku. Ja sam ga kušao uz jednostavnu miješanu salatu sa cherry rajčicama suhim istarskim kobasicama te malo grana padana i bio je jako dobar pratitelj.

Ime vina: Sauvignon Blanc
Godina berbe: 2014.
Proizvođač: False Bay Vineyards
Lokacija: Somerset West/JužnaAfrika
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Istarska salata
Ocjena: 9/10
Čaša:Malvazija Riedel Glass





Podijeli: Facebook Twiter