Enoteka: Chardonnay Šember


Piše Emil PERDEC

Istarska vina

Ime vina: Chardonnay Sur lie
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vinarija Šember
Lokacija: Plešivica, bregovita Hrvatska
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: istarske kobasice s gradela
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Chardonnay Riedel Glass
Cijena (mpc): 130 kuna (Cicibela Rovinj)

Chardonnay Šember

Počelo je vrijeme zimskih eno-gastro radosti, kuhana vina adventa i sličnih narodnih veselja tipičnih za ovaj dio godine kada polako ispraćamo staru, a dočekujemo novu godinu. Prateći društvene mreže saznali smo da je došla konačno jedna lijepa vijest iz naše zemlje, naime naš glavni grad proglašen najljepšom adventskom destinacijom u Europi. U ovo vrijeme po Zagrebu ima puno štandova, gdje se jedu razne delicije i pije puno dobrih pjenušaca, vina kuhana ili normalna te finih piva. Na tim moćnim društvenim mrežama može se vidjeti da je počelo i narodno veselje po konobami, lušijerami, tavernami ili kako se već sve nazivaju prostorije pretežno s kaminom ili ognjištem uz koje se ljudi druže.

Na tim druženjima isprobavaju tko ima bolje kobasice, ombolo, žmare (čvarke) jeleta i ostala jela tipična za ovaj period godine. Postavlja se naravno i pitanje što se pije uz ovaj tip hrane teran je naravno prvi izbor, ali paše i odležano bijelo vino ili neko fino craft pivo. Iz mog djetinjstva sjećam se da su se često uz kobasice i ombolo sa žara pile domaće „biodinamičke ili „orange“ malvazije i da su savršeno pasale uz taj tip hrane.

U Hrvatskoj ovaj tip bijelih vina zauzima sve značajniju poziciju te je svakome vinaru izazov da proba napravit odležano bijelo vino. Jako puno interesantnih vina takvoga tipa moglo se probati na nedavno završenom vinskom sajmu u zagrebačkom hotelu Esplanda. Danas bih sa vama podijelio jedno takvo moćno bijelo vino koje sam našao u svojem podrumu. Chardonnay iz sjajne berbe 2009. od vinarije Šember s Plešivice. Vino krasi lijepa boja starog zlata, kristalno je bistro i poprilično gusto. Prije kušanja vino sam izlio u dekanter da se malo nadiše te se počelo otvarati. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na nos mi prvo dolazi nota od pečene dunje ( kunje po domaći) posute s malo cimeta. Onda slijedi tipična nota kuhanog vina s klinčićima, pa malo karamele. Kada se vino još malo otvorilo došla je do izražaja prezrela kruška pa malo dima i vanilije te na kraju, vrlo interesantno, marcipan.

Vino je suho, toplo i ugodne mekoće, a sa druge strane vino je djelomično svježe, tanini su prisutni, vino je ukusno, a krasi ga robusno tijelo. Vino ima djelomičnu ravnotežu, intenzivnost mirisa je izražena, a trajnost mirisa poprilično postojana dok se na retro okusu ponovno javlja marcipan. Vino je u top formi ima sjajnu harmoniju i pravi je odabir uz Davidove kobasice pečene na ognjištu uz malo senfa, krumpira na domaćoj masti i pogačice od domaćega kapuza.

 

„Priručnik za sommeliere“

 

Ovo blagdansko vrijeme, vrijeme je darivanja, praštanja, obiteljskog druženja te uživanja u blagdanskom jelu i piću. Ovih dana svi planiramo kupnju poklona nekom bliskom, ali to često zna biti težak zadatak. Što pokloniti, najdražima uvijek je teška odluka, svi bi htjeli da taj poklon bude koristan i interesantan. Dobar poklon je svakako boca finoga vina ili pak dobra knjiga. Prošlu nedjelju završio je pulski sajam knjiga, jedan od najznačajnijih u Hrvatskoj te sam ponovno ostao razočaran nedostatkom stručne vinske ili eno-gastro literature koju se na sajmu nije moglo pronaći. Očito je da smo premalo tržište te nismo interesantni nakladnicima i stalno nam se vrte iste knjige već deset godina. No prvog vikenda u prosincu, za vrijeme održavanja 19.prvenstva sommeliera u elitnom umaškom hotelu Sol Coral pretpremjerno je predstavljena prva, kvalitetne stručna knjiga u Hrvatskoj koja objedinjuje prve dvije razine (od tri) izobrazbe za sommeliere. Ova knjiga je definitivni iskorak u kvaliteti edukacije na somelijerskom te eno-gastro području. Edicija "Priručnik za sommeliere" je sjajan poklon za nekog tko želi nešto više saznati o poslovima koje sommelier obavlja. Knjiga sadrži osnove vinogradarstva enologije, degustacija, usklađivanje hrane vina, zakonodavstvo, destilati, kava, čaj i pivo.

Dobro je to što knjiga nije teška za čitanje te će se svidjeti onima koji su tek krenuli u ovaj zanimljivi svijet vina, ali bit će dobra i za one koji znaju nešto malo više. Originalni naziv knjige je „Il manuale del sommelier“, talijanskog nakladnika Hoepli iz Milana. Kako je pojasnio predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež, ova knjiga je odabrana iz razloga jer je način rada HSK, vrlo blizak načinu rada dvjema vodećim talijanskim somelijerskim asocijacijama, AIS (Associazione Italiana sommelier) te ASPI (Associazione sommelier professionisti Italiani ), a jedan od autora ove knjige  je Giuseppe Vaccarini vrlo važna ličnost u svjetskoj udruzi sommeliera ASI (Association de la sommelier internationale). Ova knjiga je prilagođena hrvatskom čitatelju tako da ima dodatke koji se odnose na hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo, ovaj dio uredio je proslavljeni Hrvatski enolog Franjo Francem. Talijanski dio je malo sažeo i prilagodio kolega sommelier sa dugogodišnjim stažem u Italiji Ž. B Carlos, a Sloveniju je uredio poznati talijansko-slovenski sommelier Sergij Cesar. Dakle ako tražite pravi kvalitetan, edukativan poklon za nekog vama dragog, a da ga interesira vino i eno-gastronomija općenito onda je ovo pravi poklon. Kupit se može isključivo na www.sommelier.hr ili u Hrvatskom sommelier klubu u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter