Enoteka: Chardonnay Selection i Riesling selektion


Istarska vina

Ime vina: Chardonnay Selection

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: vinarija Dvorac Belaj

Lokacija: Belaj, istočno istarsko vinogorje

Temperatura serviranja: 10-12 stupnja Celzija

Gastro preporuka: file orade u mediteranskom umaku

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Chardonnay Riedel Glass

Cijena (mpc): 87,50 kuna (Cicibela, Rovinj)

Chardonnay iz Belaja

Malo poznata istarska vinarija Dvorac Belaj u vlasništvu je tvrtke Clavis, iza koje stoji ruski vlasnik Belay, nalazi se u selu Belaj na cesti između Paza i Šušnjevice. Možda je ova vrlo indikativna sličnost u prezimenu i toponimu bila okidač da Belay investira svoj novac u ovo lijepo, ali prilično zapušteno ladanjsko imanje? Toni Batel upravitelj je na ladanjskom imanju Belaj, koje je danas podijeljeno na nekoliko vlasnika, pa Clavis posjeduje samo dvorac i vinograde, a za preradu vina i odležavanje, koriste usluge dvije eminentne istarske vinarije Matošević i Kozlović. Većina vina izvozi se na rusko tržište pa za sada manji dio ostaje u Hrvatskoj. Vinarija raspolaže s 10 hektara vinograda, neki dijelovi su posađeni još sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, a dio početkom osamdesetih godina. Sortiment u vinogradu je: malvazija istarska, chardonnay, muškat bijeli, merlot, pinot crni, a ima čak i za istru neobičnih sorti kao što su pinot meunier i rajnski rizling. Nekada je vinogradima upravljao Puris, a grožđe je otkupljivalo Istravino, te je postojala ideja da se na Belaju radi baza za pjenušce, stoga su i posađene sve tri sorte tipične za Šampanj. Vinogradi se selektivno obnavljaju mladim nasadima, a loze su posađene na bijeloj zemlji pomiješanoj s glinom na taselu. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje chardonnaya Selection iz problematične berbe 2014., koji je usprkos svemu dobio kategoriju vrhunski. Nakon berbe koja je bila početkom rujna, vino je odležavalo 11 mjeseci u rabljenim barrique bačvicama, te je nakon punjenja, odležalo oko 7 mjeseci u boci. Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris se polako otvara te je fin i ugodan. Na početku je vino malo zatvoreno, no dao sam mu veću burgundsku čašu te se postepeno otvorilo. Na prvu notu javlja se zrela kruška praćena s malo vanilije, koju prati i zrela breskva s malo bijelog papra i aromatičnog samorodnog mediteranskog bilja, a kasnije se javlja i malo dima te suhe trave, dakle kompleksnost mirisa je izražena. Vino je suho, djelomično toplo i mekano s druge strane ima dobru svježinu, prisutni su blagi tanini, a vino je vrlo mineralno te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, okus je dugotrajan dok se na after tasteu javlja se nota maslaca. Vino je harmonično i fino te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem pet godina, gastronomski sam ga sljubio sa fileom orade u mediteranskom umaku.

Austrijska vina

Ime vina: Riesling selektion

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Freigut Thallern

Lokacija: Gumpoldskirchen, Thermenregion, Austrija

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: hladni pijat morskih predjela

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riesling Riedel Glass

Cijena (mpc): 10,00 eura (www.wine-searcher.com)

Riesling iz Gumpoldskirchena

Austrijsko vinogorje Thermenregion, kojeg vole nazivati i austrijska Burgundija, nastalo je 1985. spajanjem vinogorja Gumpoldskirchen i Bad Vöslau te je formirano vinogorje Thermenregion koje danas obuhvaća oko 2.500 hektara vinograda. Čak i neki poznati vinari iz drugih vinskih regija imaju vinograde u ovom kraju, poput jednog od najboljih vinara iz Kamptala Fredija Loimera koji proizvodi vino u Gumpoldskirchenu. Nedavno je supruga Karin dobila na poklon jedan interesantan Riesling iz okolice Gumpoldskirchena, koji proizvodi vinarija Freigut Thallern. Ta se vinarija ponosi tradicijom još iz 1141. godine kada su vinogradi podignuti uz obližnji samostan po uzoru čuveni Burgundski Clos de Vougeot. Danas je vinarija pretvorena u zadrugu kojom upravlja nekoliko vinara: Karl Alphart, Leo Aumann, Erich Polz i Willibald Balanjuk, koji zajedno obrađuju oko 30 ha vinograda. Od sortimenta koji se uzgaja u ovoj regiji prevladavaju bijele sorte: pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay i neuburger te autohtone sorte rotgipfler, zierfandler i rizling, a od crvenih sorti tipični su pinot noir i st. laurent. Dakle danas bih sa vama podijelio svoje viđenje rieslinga Selektion iz berbe 2014., koja ni u Austriji nije bila nešto posebno kao uostalom u široj nam regiji. Vino krasi zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i ugodan, lepršav i osvježavajuć . Na nosu se prvo naziru note limunove korice, koje prate note bijeloga cvijeća praćene s malo petrolejskih nota koje su tipične za rizlinge, onda se javlja malo zelene jabuke, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, lagano alkoholno i djelomično mekano, s druge strane ima sjajnu svježinu i izvrsnu mineralnost, a krasi ga srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, jer ipak prevladava desna strana, intenzivnost okusa je izražena, okus ima dobru trajnost, a na after tasteu osjećam zelenu jabuku. Vino se lijepo pije i može trajati još barem dvije godine, a gastronomski sam ga sljubio uz hladni pijat morskih predjela koji se sastojao od savora slanih sardona i malo carpaccia od sirove tune.

Piše Emil PERDEC

 


Podijeli: Facebook Twiter