Enoteka: Chardonnay Deklić i Cuvee Godiment


Istarska vina

Ime vina: Chardonnay

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vina Deklić

Lokacija: Ferenci/Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: riblji filet s umakom od bijelog vina

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Ocjena: 9,1/10

Cijena (mpc): 65,00 kuna (kod vinara)

Chardonnay Deklić

Mala obiteljska vinarija Deklić iz Ferenci kraj Vižinade polako, ali sigurno zauzima svoju poziciju na istarskoj vinskoj sceni. Deklići će uskoro proslaviti sto godina kontinuiranog bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom, jer se 1920. godina uzima kao početak osnivanja obiteljskog imanja. Od tada do danas prošle su četiri generacije Deklića, Antun kojeg je naslijedio Konstantin pa Marino sve do današnjih mladih snaga Dina i Davida. Imanje koje se nalazi u Ferencima sastoji se od lijepo uređenog podruma od 600 metara kvadratnih radnog prostora, te sadrži degustacijsku salu i kuću za odmor. Danas vinarija Deklić obrađuje 17 hektara vinograda koji su stari od 5-25 godina na sedam pozicija u okolici Vižinade. Od sortimenta uzgajaju malvaziju istarsku, chardonnay, muškat žuti, cabernet sauvignon, refošk i teran. U bližoj budućnosti planiraju širenje do 20 hektara vinograda, a od sortimenta bi još dodali sauvignon bijeli i merlot. Deklići su na ovogodišnjoj Vinistri postigli zapažene rezultate sa svojim vinima, osobito s malvazijom istarskom za koju su dobili zlatnu medalju, dok su se srebrom okitili redom: rose, muškat žuti, chardonnay i teran iz 2015. te cabernet sauvignon iz 2013. godine. Danas bih iz bogate palete vinarije Deklić kušao chardonnay iz 2015. berbe, te  podijelio s vama svoje viđenje ovoga vina. Ova burgundska sorta koja se rasprostranila diljem svijeta, u Istri već godinama postiže najbolje rezultate upravo na ovoj mikrolokaciji između Baderne i Vižinade. Nakon berbe i prerade, grožđe je odležavalo isključivo u inoks bačvama, a pred puštanje na tržište još dva mjeseca u boci. Vino krasi slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i ugodan. Na prvi nos dolazi mi cvjetni miris u kojem dominira samoniklo bilje koje raste uz morsku obalu poput ružmarina, lovora i smilja. Potom mi dolazi bijelo voće u obliku breskve onda dolazi nota agruma preko narančine kore i mala nota suhih badema, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata prema bogatome. Vino je suho, djelomično toplo čak prema toplom i djelomično mekano. S druge strane ima solidnu svježinu i ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je trajna, na after tasteu javlja mi se breskva. Dakle vino je ukusno i harmonično lijepo se pije, te ne treba žuriti s trošenjem. Gastronomski sam ga sljubio s ribljim filetom od orade s umakom od bijelog vina.

Dalmatinska vina

Ime vina: Cuvee Godiment

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vinrija Jako vino

Lokacija: Bol na Braču

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: dalmatinski pršut

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Ocjena: 9,1/10

Cijena (mpc): 60,00 kuna (kod vinara)

Cuvee Godiment

Bila mi je čast i zadovoljstvo sudjelovati na ovogodišnjim danima turizma u Bolu na Braču 26 i 27. listopada. Manifestacija je to na kojoj su se okupili svi oni koji nešto znače u hrvatskom turizmu. Kolege iz hotelske kuće Bluesun potrudili su se da nas lijepo ugoste i da se ugodno osjećamo u Bolu, ili kako bi se na bračkom dijalektu reklo da imamo „godiment”. Godiment znači ugodan trenutak i upravo tako su ljudi iz vinarije Jako vina nazvali svoje bijelo vino koje je kupaža: pošipa, vugave, chardonnaya i viogniera, a imaju i pjenušac dobiven charmat metodom od istih sorti samo bez viogniera. Dok se crvena inačica zove „Bogondon“ i kupaža je plavca malog, merlota i cabernet sauvignona. Grožđe za ova vina raste na položajima Sveti Duh i Grabice na 600 m nadmorske visina kada se dižete od Bola prema Vidovoj gori najvišoj koti na otoku i svim jadranskim otocima. Ovaj vinograd zasađen je 2012. godine i na njemu se nalazi 50 hektara vinograda, dok vinarija Jako vina danas kontrolira oko 120 hektara vinograda. S vinima Godiment i Bogomdon vinarija Jako vina stvorila je svoju baznu kvalitetnu liniju vina koja se mogu prodavati u njihovim hotelima i točiti na čaše, a da su lagana i pitka te cjenovno pristupačna. Ova vina imaju izuzetno interesantnu etiketu koju su izradili „Bruketa i Žinić“, a etiketa nosi poruku: "Škrta zemlja, bogat duh" i vjerojatno je najmanja na svijetu.

Ostaje im i viša linija „Stina“ koja je pozicionirana u vrhunskoj liniji, te Top linija „Stina majstor“ koja se radi samo posebnim berbama. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje bijele kupaže Godiment iz berbe 2015. godine. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos dolazi mi žuta kruška s notom dinje i marelicom, a kasnije se otvara i malo ananasa i manga. Na drugo mirisanje dolazi i nota agruma poput mandarina i naranče te malo začinskih nota. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krasi sasvim solidna svježina i ugodna pitkost i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomično izražena, trajnost je djelomično trajna, a na after tasteu se javlja žuta kruška s malo dozom gorčine badema. Vino je harmonično mada je u ustima malo slabije u odnosu na oko i nos. Proizvođač je vino napravio da se pije bez prevelika razmišljanja te bih ga preporučio uz različita hladna predjela, pogotovo dalmatinski pršut.

(Piše Emil PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter