Enoteka: Cattunar Teran

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Teran
Godina berbe: 2006.
Proizvođač: Vinarija Cattunar
Lokacija: Nova Vas/zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: teleći file u umaku od terana
Ocjena: 8,8/10

Cijena (mpc): 75,00 kn (Cicibela Rovinj)

Podrum Cattunar je definitivno jedan od najvećih i najznačajnijih privatnih podruma u Istri. Ovih dana su se uzburkale vode oko terana pa sam porazgovarao s najvećim privatnim uzgajivačem ove sorte grožđa u Istri u vezi ove novonastale situacije.

Svakako da ovo što su napravili naši sjeverni susjedi nema veze s korektnošću, jer Talijani su isto to mogli napraviti, no nisu htjeli kvariti sliku zajedničke cjeline, terana kao sorte koja raste u tri zemlje, ali ga ipak najviše ima u Hrvatskoj.

Slovenci su ustvari pod imenom teran zaštitili svoj refošk, a on je ipak različita sorta od terana. Sve ovo u dahu mi je ispričao Franco Cattunar na nedavno održanom regionalnom prvenstvu sommeliera u Brtonigli.

Cattunar ovaj problem vidi prvenstveno kao političku isforsiranu spletku koja je jako slična priči s Piranskim zaljevom i nikako nije dobra za dobrosusjedske odnose. Ovaj vinar danas ima 45 hektara vinograda, a od toga 8 hektara otpada na teran te bih danas predstavio njegov teran iz berbe 2006.

Grožđe za ovo vino brano je krajem rujna, a maceracija je trajala 60 dana te je slijedilo odležavanje u barrique bačvicama u periodu od 48 mjeseci. Potom je obaveznih šest mjeseci odležavalo u boci pa je tek tada pušteno na tržište.

Vinogradi se nalaze na mikrolokaciji Žmergo gdje su pojedini dijelovi cijepani od starog terana s prostora Nove Vasi, a dio su noviji klonovi. Položaji se nalaze na blagoj padini i tlo je većinom fliš i ilovača, nadmorska visina je 160 metara, a orijentacija vinograda je gotovo idealna, u smjeru jug-zapad.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju s laganim primjesama granatnog, bistro je i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je jako fin i kvalitetan. Prvo mi dolazi nota vanilije i cimeta te malo cedrovine. Potom se pojavljuje nota višnje i trešnje ispresječena s čokoladom i malo duhana.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, nježno ide prema baršunastom. S druge je strane svježe te djelomično tanično s finim taninima i ugodno mineralno s lijepim after tastingom s notom maslaca. Vino ima puno tijelo i djelomično je uravnoteženo jer desna strana ipak malo preteže sa svježinom, intenzivnost okusa je izražena, a vino ima jako lijepu trajnost u ustima.

Kakvoća mu je fina, harmonično je i u jako dobroj formi te se nalazi u zrelom stadiju i može tako trajati još barem dvije-tri godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter